V 80. letech nám legendární Steven Spielberg nadělil nejenom první tří díly Indiany Jonese a rodinnou sci-fi E.T. - Mimozemšťan (1982), ale také i filmovou adaptaci Barvy nachu, románu Alice Walker, jenž byl oceněn Pulitzerovou cenou. Snímek, který nesl název Purpurová barva (1985), se může chlubit hned několika nominacemi na Oscara, přičemž dnes je jednou z režisérových milovaných klasik.

Studio Warner Bros. Discovery nám ale hodlá nadělit zbrusu novou verzi, na jejíž oficiální trailer se můžete podívat výše. Opět tak zavítáme do Spojených států na počátku 20. století, přičemž budeme sledovat osudy dvou mladých sester, jmenovitě Nettie (Halle Bailey) a hlavně Celie (Phylicia Mpasi), která trpí rukama svého násilnického otce. Znovu bychom se tak měli dočkat dojemného převyprávění příběhu o ženské emancipaci a touze po novém životě, který člověku umožní jít si za svými sny. Nadcházející verze taktéž láká na přítomnost různých muzikálových sekvencí, zda to ale bude fungovat, je zatím ve hvězdách. 

Nebude to ostatně poprvé, co byla tato knižní klasika zadaptována do takovéto podoby. V roce 2004 vznikla na Broadwayi muzikálová verze, kterou napsala dramatička Marsha Norman, o hudbu a slova se postarali Stephen Bray, Brenda Russell a Alee Willis. Broadwayská verze se dočkala především pochvalných reakcí a chlubit se může až jedenácti nominacemi na cenu Tony.

Trailer na filmovou muzikálovou adaptaci bude patrně z broadwayské verze taktéž hodně vycházet, ovšem otázkou je, zda ona hudební čísla nebudou krapet znevažovat ona drsná a realistická témata, kterými se původní předloha zabývá. Jedním z filmových producentů se však stal sám Steven Spielberg, tak doufejme, že se filmu zadaří. 

O režii filmu se postaral ghanský hudebník a filmař Blitz Bazawule, který například pracoval na snímku Black Is King (2020). Scénář si vzal na starost Marcus Gardley, který psal pro seriály jako Exorcista (2016), Nosferatu (2019) a Služka (2021).

Dále se ve snímku objeví herci jako Taraji P. Henson, Aunjanue Ellis, Elizabeth Marvel, Stephen Hill, Danielle Brooks, Louis Gossett Jr., Colman Domingo, Corey Hawkins, David Alan Grier a Deon Cole.

Do našich kin by se měl snímek dostat 18. 1. 2024.