Režisér Mumie z roku 2017, Alex Kurtzman, nedávno vystoupil jako host podcastu Bingeworthy, kde se podělil o své „brutální“ zkušenosti s natáčením prvního dílu rebootu Mumie. Film měl odstartovat filmovou sérii Dark Universe od společnosti Universal, ale nakonec se stal kritickým i komerčním zklamáním. Přestože byl film špatně přijat, Kurtzman tvrdí, že se z jeho neúspěchů hodně poučil.

„Mám ve zvyku se řídit názorem, že z úspěchů se člověk nic nenaučí a z neúspěchů se naučí všechno,“ řekl Kurtzman. „A tohle byl pravděpodobně největší neúspěch mého života, jak osobní, tak profesní. Lituji asi milionu věcí, ale zároveň mi to dalo tolik darů, které jsou nepopsatelně krásné. Teprve po natočení tohoto filmu jsem se stal režisérem, a nebylo to proto, že by byl dobře zrežírovaný - bylo to proto, že nebyl.“

Reboot Mumie znamenal pro Kurtzmana druhé usednutí do režisérského křesla celovečeráku po filmu Lidé jako my z roku 2012, od té doby už žádný film nenatočil. Poznamenal však, že mu tato zkušenost poskytla více znalostí a vhledu do procesu natáčení, přičemž od nynějška bude mnohem více důvěřovat svým instinktům.

„Jakkoli to bylo v mnoha ohledech brutální, jsem velmi vděčný za možnost udělat tyto chyby, protože mě to změnilo v tvrdšího člověka a v jasnějšího filmaře,“ podělil se o své pocity. „To byl skutečný dar. A tyto dary pociťuji neustále, protože teď už mám jasno v tom, že když mám pocit, že se mi něco nezdá - už o tom nemlčím. Doslova v té práci nepokračuji, když cítím, že je něco špatně.“

Přečtěte si také: K dalšímu dílu Mission: Impossible se připojuje hvězda z Mandaloriana

První pokus studia Universal o spuštění vlastního Monsterverse (přezdívaného „The Dark Universe“) sice nevyšel podle plánu, když se reboot Mumie nedokázal trvale prosadit v kinech, ale studio později zaznamenalo úspěch s filmem Neviditelný muž s Elizabeth Moss v hlavní roli, který při rozpočtu pouhých 7 milionů dolarů vydělal 98,3 milionu dolarů, když se v roce 2020 dostal do kin.

Universal se nyní soustředí na budování svého portfolia monster s ještě více prestižními tituly, z nichž mnohé jsou již ve vývoji. Mezi tyto projekty patří například snímek, jehož ústřední postavou je Renfield, sluha hraběte Draculy, pak film Wolfman s Ryanem Goslingem v hlavní roli, plus i adaptace románové předlohy Věc od společnosti Blumhouse.

Kurtzman se sice od žánru monster odklonil, ale nevyhýbá se ani novým zpracováním dřívějších děl. Jeho posledním počinem je seriálová adaptace románu Muž, který spadl na Zemi, která měla premiéru 24. 4. na americké stanici Showtime.