České vydavatelství MindOk slaví 15 let své existence a rozhodlo se tento milník náležitě oslavit. Pro hráče to znamená, že hry toho vydavatelství jsou pro hráče dostupné s příjemnou slevou. Akce 3+1 jednoduše znamená, že při nákupu čtyř her získá hráč tu nejlevnější z nich zdarma. Akce je dostupná u mnoha prodejců, je třeba najít jeden z mnoha obchodů, který na akci spolupracuje, a vybrat si z nabídky. Akce trvá do 30. listopadu. A tak na přednakoupení vánočních dárků ještě nějaký ten čas zbývá.

Vydavatelství MindOK se do hráčských myslí zapsalo spíše přátelštějšími, až dětskými tituly, nicméně kdybychom ho nechali v této škatulce, bylo by to až nebezpečně zavádějící. Vedle deskoherní klasiky Carcassone, případně roztomilejší Plyšové hlídky a vědomostní Desítky, si tak lze pořídit třeba horový Nemesis, včetně nejnovější iterace Nemesis Lockdown, zvířátkovou Arch Novu a nebo třeba jedinečný a výborný Ztracený ostrov Arnak. Jelikož se akce vztahuje i na samotná rozšíření, tak nákupem jedné hry a rozšíření má kupující z poloviny splněno.

MindOK je velké vydavatelství a zorientovat se v jeho titulech může být poněkud náročné. Proto je zde seznam titulů, které stojí za pozornost. Samozřejmě se nejedná o všechny zajímavé hry od tohoto vydavatelství, plus také vždy záleží, co který konkrétní prodejce nabízí.

NEMESIS / NEMESIS: LOCKDOWN

Tato hra postaví hráče do role vesmírné posádky, která se probere na lodi jménem Nemesis, případně na základně na Marsu. Hráči prochází opuštěnými chodbami a z ventilačního systému na ně může zaútočit podivný mimozemský predátor připomínající ze všeho nejvíc filmového Vetřelce.

Krom toho hráčům hrozí nebezpečí i od ostatních hráčů, protože nikdo nemůže být jist, jestli ho nechce někdo z posádky zabít.

Hra přináší velmi silný zážitek. Nemá sice přímo napsaný příběh, nicméně hra jej píše sama. A to takový, na který budou všichni účastníci vzpomínat dlouho po dohrání. Když jste totiž jen krok od vítězství a váš kapitán vypustí kyslík z místnosti, v níž se nacházíte, tak mu to dlouho nezapomenete.

Nedávno vyšlo samostatně hratelné rozšíření Nemesis Lockdown. A díky rozšíření Chytridi a doplňkům jde i tuto hru kombinovat s původní, případně s původními rozšířeními.

Na křídlech

Tato hra udělala při svém vydání díru do světa. Jedná se o malebnou hru využívající jako mechanismus karetní engine-build. Hráči do své voliéry postupně získávají nové druhy ptáků. Ti přináší zisk, potravu a nebo třeba vajíčka. A především se vzájemně doplňují a schopnosti jsou tak mnohem zajímavější. Krom líbivého zpracování nabízí hra příjemné a mezi hráči ceněné mechanismy. Hra tak potěší jak po herní, tak vizuální stránce.

Ač se jedná o debut autorky Elizabeth Hargrave, tak ji tato hra vyšvihla do povědomí hráčů.

Hra obsahuje i edukativní část, kde jsou na kartách vypsány různé ornitologické zajímavosti. Dokonce existuje i aplikace, kdy po nasnímání karty mobilem se přehraje zvuk daného ptáka.

Azul

Jednoduchá abstraktní hra o skládání mozaiky, případně jiných komponent v některé z mnoha variací této hry. Zjednodušeně lze říct, že jde o chytré a kompetitivní pexeso, ač jde o nepřesné vyjádření. Hráči si vybírají kameny různých barev z nabídky a skládají je na svou desku. Pokud se jim podaří vyplnit sady, mohou kameny přenést na konci kola na svou mozaiku. Z každé nabídky ale musí hráč vzít všechny karty zvolené barvy. Lze tedy velice šikovně plánovat, předcházet plánům soupeřů a nebo se přizpůsobovat soupeřům.

Už jen počet různých iterací ukazuje oblíbenost této hry.

Ztracený ostrov Arnak

Hra kombinuje mechaniky worker-placement, tedy vysílání pracovníků a deck-building, tedy stavba a správa balíčku během hry. Hra staví hráče do role archeologů prozkoumávající tajemné a nezmapované chrámy hluboko v džungli mimo civilizaci, které jsou chráněny tajemnými strážci a obsahující mocné artefakty. Navzdory popisu je hra vedena v akademicky přátelském duchu.

Deck-build mechanismus je velkou devízou této hry, protože obsahuje mnoho zajímavých mechanismů, které hráčům přináší zábavu i dobrou kontrolu nad hrou. Také hra obsahuje velké množství cest k vítězství.

Navíc lze ke hře pořídit i rozšíření Ztracené výpravy, které získalo cenu Rozšíření roku 2021 udělovanou serverem Board Game Revolution.

V česku vydává hru MindOK, ale stojí za ním vydavatelství CGE. Na to, že se jedná o prvotinu autorů Elven a Mín, tak se jedná o jeden z předních úspěchů vydavatelství CGE.

MikroMakro: Město zločinu

Hra s jednoduchou premisou, která nejenže vyhrála cenu The Spiel des Jahres 2021, ale díky hráčské oblibě máme k dostání již tři díly. V krabici je velký černobílý plánek města i s obyvateli. Mapka ukazuje postavy v různých okamžicích v čase, proto jsou zde opakovaně postavy stejného vzezření. Hráči dostanou nějaký ze scénářů a pomocí mapy jej mají odhalit. A ač některé ze scénářů ukazují opravdu závažné zločiny, vše je zpracováno jednoduchou a velmi přístupnou formou, proto lze hru doporučit i mladším hráčům.

Navíc je možné si vyzkoušet demoverzi na krabici hry.

Krycí jména

Jednoduchá párty hra pro dva týmy. Dva hráči představují velitele a dostanou do ruky mapu. Na stůl se do mřížky vyskládají karty s nějakými popisky, případně obrázky. Některé z karet představují civilní obyvatele, další tým červených a zbytek tým modrých. Velitelé se snaží svým spoluhráčům vždy jednoslovně napovědět, ti pak hledají spřátelenou kartu. Samozřejmě je možné omylem najít i kartu patřící soupeři.

Hra od Vlaadi Chvátila, která získala celosvětový úspěch a mnoho iterací. Lze si tedy vybrat i tematicky zaměřenou variantu hry.

Mars Teraformace

Hra je přesně o tom, co slibuje název. Hráči hrají za různé korporace a v rámci generací se snaží přeměnit Mars na obyvatelnou planetu. To je dáno třemi stupnicemi. Teplotou, obsahem kyslíku v atmosféře a také položenými destičkami oceánu. Pravidlově je hra poměrně jednoduchá. Existují dvě varianty, s draftem, nebo bez. Hráčům se každopádně na začátku kola dostane do ruky několik karet, z nich si vyberou, které koupí, přičemž s trochou štěstí i později zahrají. Karty mohou generovat nejrůznější bonusy a příjmy.

K této ekonomické hře lze dokoupit různá další rozšíření, která přidávají možnost kolonizovat Venuši, vzdálené kolonie, případně i politický boj.

Hra se po svém vydání držela v mnoha světových žebříčcích velmi vysoko, je tedy jasné, že u hráčů si drží značnou oblibu.

Carcassone

Deskoherní klasika. Hráči vytahují z pytlíku mapové dílky a ty následně k již poskládané mapě přikládají. Zároveň má hráč k dispozici určitý počet míplíků, tedy dřevěných figurek, které může přikládat na právě položené dílky. Jejich skutečná bodová hodnota se většinou ukáže až časem, tedy po kompletním uzavření příslušných terénů, ať již měst, cest, případně i kostelů. Speciální pozici v rámci bodování mají louky, na kterých míplíci zůstávají až do konce hry. Je tak třeba s pokládáním jak mapových dílků, tak i dřevěných figurek. Položit třeba míplíka do města, kde už nějaký je, nejde. Ale položit ho do jiné samostatné části a ty pak propojit pro přečíslení protivníka, to má svou strategickou hodnotu.

Navíc lze získat jak různá rozšíření, tak třeba i jubilejní edici této hry, která způsobila mimo jiné deskoherní renesanci.

Liška Podšitá

Tato jednoduchá štychová karetní hra poskytuje hráčům velký prostor pro strategizování i blafování. Ve hře jsou tři barvy a jeden trumf. První hráč vynese kartu a druhý hráč na to zareaguje. Je-li karta vyšší hodnoty, tak si hráč bere štych. V opačném případě bere karty ten, kdo vynesl karty. Hru obohacují liché karty, které mají nějaké schopnosti, například liška s hodnotou tři je schopna změnit barvu trumfu. Každý sebraný štych představuje body, pokud hráč skončí s velkým bodovým rozdílem, tak naopak prohraje díky své nenasytnosti. Je tedy třeba hrát rozumně, případně soupeře donutit sebrat všechno.

Velmi podobnou hrou je Liška Podšitá: Duet, ale v tomto případě se jedná o kooperativní štychovku.

Desítka

Jednoduchá vědomostní hra. Na rozdíl od některých konkurenčních titulů se skutečně jedná o hru. Hráči mají k dispozici krabičku s deseti kolíky a uprostřed kartu s otázkou a možné odpovědi po obvodu. Hráč si vezme příslušný plastový špunt a zjistí, odpověděl-li správně, poté předá krabičku dál. Také je možné vzdát se tahu a přenechat tak všechny tahy soupeřům.

Hra příjemně odsýpá a je možné vybrat si z mnoha variant, které hráči tematicky preferují nejvíce.

Závěr

Pochopitelně toho MindOK nabízí mnohem více. Ať již nedávnou novinku Toulavé věže, případně třeba sady hlavolamů, či dlouho očekávanou Ark novu. Nabídka je skutečně široká a vypsat všechny možnosti pro všechny hráče by znamenalo v podstatě udělat seznam všeho, co vydavatelství nabízí.

Navíc je vždy možné zajít do specializovaného obchodu a zeptat se tamních prodejců na vhodná doporučení.

Speciální akce MindOKu přišla do obchodů poměrně náhle. A tak ne každý měl čas svůj systém na akci řádně připravit, proto je dobré podívat se na podmínky v konkrétních obchodech, které tuto akci pořádají.

Výroční akce trvá do konce měsíce a Vánoce jsou za rohem, takže za pozornost určitě stojí.

Navíc toho MindOK chystá o dost víc. Krom jiného je možné se třeba těšit na jejich stream, který chystají na 4. prosince / decembra. Od 17:00 hodin se budou moci všichni diváci zúčastnit na jejich Youtube kanálu a s trochou štěstí i vyhrát nějaký ten drobný dárek.