Snímek Nelítostný souboj (Heat) z roku 1995 patří zcela bezpochyby mezi nejlepší a nejslavnější krimi thrillery všech dob. Film natočil legendární režisér Michael Mann, jenž na konci minulého léta vydal spolu s autorkou Meg Gardiner knižní pokračování, které je zároveň částečně i prequelem, jménem Nelítostný souboj: Heat 2. Z knihy se stal bestseller, nicméně už nějakou dobu víme, že Mann by rád zpracoval také filmovou adaptaci.

Stále ale bohužel není stoprocentní, že k ní skutečně dojde. Režisér musí nejprve uvést svůj nadcházející film Ferrari, ve kterém si Adam Driver zahrál titulního zakladatele slavné automobilky. Jelikož ale poslední filmy od Manna příliš velký komerční úspěch neměly, například Hacker (2015) utržil z rozpočtu 70 milionů jen naprosto zoufalých 19,7 mega, tak Ferrari je projektem, jenž je už nezávisle financovaný. Ovšem Nelítostný souboj 2 by už potřeboval mít za zády nějaké velké studio. A pokud bude mít Ferrari komerční úspěch, možná by se o něj mohlo nějaké přihlásit. 

Michael Mann taktéž potvrdil, že k pokračování jeho slavného thrilleru by se skutečně mohl připojit výše zmíněný Adam Driver, kterému nabídl roli mladší verze zkušeného lupiče Neila McCauleyho, jehož v prvním díle ztvárnil Robert DeNiro. I kdyby ale nakonec na druhý filmový díl nikdy nedošlo, Mann si s tím nebude dělat těžkou hlavu, protože příběh už byl odvyprávěn skrze knihu, která se skvěle prodávala. Přesto by ale filmové zpracování velice rád natočil.

Nelítostný souboj 2 popisuje dění před i po událostech prvního filmu, opět se tak zaměří na poručíka Vincenta Hannu, u kterého zabrouzdáme do jeho minulosti v dobách, kdy u policejního sboru v Chicagu začal pracovat. Stejně tak bude vyprávět o zločinecké dráze mladšího McCauleyho.

V knize se také objevily některé vedlejší filmové postavy, například Chris Shiherlis, kterého ve filmu ztvárnil Val Kilmer, a Kelso v podání Toma Noonana. Lze předpokládat, že filmová adaptace bude sledovat tu samou příběhovou linii.

Mann taktéž uvedl, že kdyby chtěl za každou cenu natočit Nelítostný souboj 2, pravděpodobně by se k onomu úžasnému příběhu, jehož se dočkáme ve filmu Ferrari, nikdy nedostal. Tak holt uvidíme, jak to s plánovaným filmovým pokračováním slavného krimi thrilleru dopadne po premiéře Mannovy letošní novinky.

Jak už je podle názvu zřejmé, Ferrari se zaměří na život Enza Ferrariho, zakladatele stejnojmenné a světoznámé automobilky. Samotný příběh by se měl odehrávat v roce 1957, kdy pro Enza a jeho rodinu nastaly poměrně dost temné časy. On a jeho žena Laura (Penélope Cruz) čelí bankrotu celé jejich firmy, kterou před více než deseti lety vybudovali. A do toho všeho se jim začíná taky hroutit jejich manželství. Naděje na zlepšení se ale vyskytne v podobě nadcházejícího závodu Mille Miglia, který má celých tisíc mil přes celou Itálii.

Do kin by měl snímek dorazit 25. 12. 2023.