Není žádnou novinkou, že zlaté časy Marvelu jsou už nějaký ten čas pryč. Možná i vy patříte mezi fanoušky, kteří se domnívají, že Avengers: Endgame (2019) by byla krásná, důstojná a hlavně definitivní tečka za celým MCU, nicméně závěr třetí fáze, tudíž i závěr Inifnity ságy, měl více než dvoumiliardové tržby. Tudíž bylo v zájmu Marvelu, aby ve svém univerzu pokračoval dál.

Čtvrtá a momentální pátá fáze si už ale zas tak dobře nevedly, tržby jsou u mnohých titulů podstatně horší, recenze také nepatří k nejlepším (čest výjimkám jako třetí Strážci Galaxie)a do toho tu máme také zákulisní trable, jež se týkají například kauzy s Jonathanem Majorsem. Pak tu máme ještě VFX umělce, kteří kvůli lepším pracovním podmínkám založili odbory. Představitelé Disneyho a Marvelu se proto rozhodli v posledních měsících dupnout na brzdu, aby se z těchto ne úplně dobrých časů vymotali. To má každopádně zahrnovat nejenom hodně škrtů a šetření především v seriálové tvorbě, ale patrně i delší přestávky mezi jednotlivými filmy.

Server Variety ale odhalil, že Marvel podle všeho zvažuje ještě jednu variantu, kterak zájem o jejich univerzum opět navýšit. A je to poměrně extrémní cesta. 

Studio podle všeho váhá, zda divákům nenadělit nějakou velkolepou podívanou, do které by se vrátil původní tým Avengerů, to znamená Robert Downey Jr. jako Iron Man, Chris Hemsworth jako Thor, Chris Evans jako Kapitán Amerika, Scarlett Johansson jako Black Widow, Jeremy Renner jako Hawkeye a Mark Ruffalo jako Hulk. Jistě, kdo se v MCU trochu vyzná, tak ví, že někteří členové tohoto starého týmu jsou již po smrti, ale Marvel by podle všeho zkrátka a dobře vymyslel způsob, jak jim znovu vdechnout život.

To by ostatně díky existenci mnohovesmíru nemusel být vůbec problém, z komerčního hlediska by to ale mohl být pořádný risk. Variety navíc uvádí, že Downey Jr. dostal za Iron Mana 3 (2013) kolem 25 milionů dolarů, přičemž pokud by ho producenti chtěli dostat zpátky do Marvelu, patrně by mu museli nabídnout pořádnou sumu. 

Znovu ale připomínáme, že Marvel o této variantě zatím pouze uvažuje, k žádnému definitivnímu rozhodnutí zatím nedošlo. Celkově to ale zní jako dost zoufalý a po narativní stránce nerozumný nápad, z něhož by bylo více než očividné, že Marvel nechal snímek vytvořit ne kvůli nějakému zajímavému příběhu, ale aby si zkrátka skrze trapnou fan service zlepšil čísla v pokladnách.

V budoucnu se každopádně dočkáme dalších dvou Avengers filmů s podtituly The Kang Dynasty a Secret Wars. Těch se ale dočkáme až zadlouho, The Kang Dynasty vyjde 30. 4. 2026, Secret Wars zas až 6. 5. 2027.