Životopisný film Andrewa Dominika jménem Blonde o Marilyn Monroe se začal psát téměř před deseti lety. Dlouho připravovaný film Netflixu s Anou de Armas v hlavní roli se však konečně objeví. A to již na konci tohoto roku. Podle nejnovějšího výpisu ratingů na Motion Pictures Association snímek získal rating NC-17. Jelikož bude snímek uveden na Netflixu i v kinech, je sporné, nakolik je rating důležitý pro lidi, kteří chtějí tento životopisný film sledovat z pohodlí svého gauče.

Zatím není k dispozici oficiální synopse filmu, ale má vycházet ze stejnojmenného románu Joyce Carol Oatesové z roku 2000. Dominik se o projektu rozpovídal v roce 2016, kde uvedl:

„Je to film o lidském údělu. Vypráví o tom, jak trauma z dětství formuje dospělého člověka, který je rozpolcený mezi svým veřejným a soukromým já. Je to v podstatě příběh každého z nás, ale využívá známého pocitu. A to právě díky působení médií. Film bere všechny tyto věci a obrací jejich významy naruby, což je v podstatě způsob, jak žijeme. Přijde mi to prostě velmi rezonující. Myslím, že ten projekt nabízí spoustu po filmové stránce opravdu vzrušujících možností.“

Přečtěte si také: Kate Winslet se v prvním traileru na drama Lee stává slavnou válečnou fotografkou

To vše bylo řečeno ještě před natáčením filmu a obsazením Any de Armas do role Marilyn Monroe, ale bude zajímavé zjistit, co filmu přisoudilo rating NC-17. Monroe jako herečka žila v očích veřejnosti tak „okouzlující život“ , vidět její příběh zasazený do drsné reality, kterou každý normální člověk denně prochází, je rozhodně zajímavá cesta, jak její příběh vyprávět. Rating NC-17 je velmi vzácný vzhledem k tomu, že v očích většiny studií není příliš výnosný. Jsme však u Netflixu a ten se řídí jinými pravidly ve srovnání s průměrným studiem.

Dominik je také filmařem, který se vyznačuje vlastním jedinečným stylem tvorby. Jeho další filmy jako Drsňák Chopper, Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem a Zabít tiše jsou svým způsobem miláčky kritiky, které jako by nikdy neměly zájem o spojení s širokým publikem tak, jak to dělá mnoho jiných moderních filmů. A zdá se, že Blonde patří do stejné kategorie. V rozhovoru pro ScreenDaily Dominik uvedl:

„Je to film o Marilyn Monroe s ratingem NC-17, to je tak nějak to, co chcete, ne? Chci jít a vidět NC-17 verzi příběhu o Marilyn Monroe. Je to náročný film. Jestli se to divákům nelíbí, je to jejich problém. Tohle není kandidatura na veřejnou funkci.“

Film Blonde byl ve vývoji již v roce 2012. Od té doby se k projektu připojilo mnoho hereček. Naomi Watts byla k projektu přislíbena záhy po oznámení filmu, než se v roce 2014 objevila zpráva, že se o roli uchází Jessica Chastain. Poté, co Chastain od filmu odstoupila, v roce 2019 roli oficiálně získala Ana de Armas. Produkce projektu nakonec začala brzy poté.

Podle všeho, co zatím víme, se zdá, že Blonde jde nad rámec průměrného životopisného filmu. Nepůjde o nablýskaný obraz života slavné osobnosti. Půjde o syrovou psychologickou tragédii. Rating NC-17 jen potvrzuje předpokládanou temnost tohoto filmu. Přestože byl tento film nesčetněkrát odložen, půjde o jedinečný životopisný film, na který je třeba dávat pozor. Mezi de Armas v roli Monroe a Dominikem jako scénáristou/režisérem má Blonde šanci stát se vzácně úspěšným filmem s ratingem pro dospělé. Blonde se objeví na Netflixu i v kinech již v průběhu letošního roku.