Japonská tvorba si i u nás vybudovala poměrně velké zázemí. A díky tomu nezní tak moc cize i pro lidi, co se nezajímají například o anime a mangu. Vděčit za to můžeme předně kanálům Jetix a Animax, které se zasloužily o podstatné představení anime na našich kabelovkách. Společnosti Crew následně přinesla i první české mangy, jmenovitě třeba Naruta. Od té doby uběhlo 12 let. A je potřeba okusit něco nového.

Kromě famózní zprávy o vydávání One Piecu i u nás, jsme dostali pod stromeček velmi potěšující dáreček. Vydavatelé se rozhodli přivést na české pulty i manhwy, a to konkrétně kousek Solo Leveling, jenž slaví celosvětový úspěch. Jedná se v podstatě o korejskou mangu, ale společnost se chce zaměřit i na vydávání webtoonů. Fenomén, který zcela pohltil Jižní Koreu a jeho myšlenka postupně začíná pohlcovat celý svět.

Webtoon pochází ze slov web a cartoon. Z počátku se jednalo o svižné komiksy, které tvůrci vydávali pro své potěšení. Dříve byly dokonce v Koreji zřízeny půjčovny pro čtení komiksů, jelikož jejich zakupování bylo velmi nákladné. S příchodem internetu půjčovny vymizely, ale pravý vzestup nastal ve chvíli, kdy přišly na svět smartphony.

V tu chvíli popularita prudce vzrostla, formát se upravil, aby byl příjemnější pro čtení, přičemž začala vznikat předplatná. Objevilo se mnoho autorů, jejichž tvorba rychle reagovala na dobu, diskuze a současné problémy. Mezi jedny z těch nejúspěšnějších je i Solo Leveling. To, že se jedná o zajímavý kousek, dokazuje jeho popularita v sousedním Německu. Tahle řada později vyšla ve čtrnácti knihách, příští rok se dočká své adaptace. Překvapivě japonské anime adaptace.

O to větší je radost vidět, jak se Crew nebojí riskovat a opět se tvůrčí tým vytasil s něčím zcela nečekaným. Nejenže se nám dostává mang, na kterých spolupracují i nováčci z animefestí přípravky, konečně si přečteme One Piece, ale nyní máme i manhwy. A co víc, tímhle odhalením veškerá překvapení nekončí. Údajně se máme ještě na co těšit.

A o čem je Solo Leveling? „Dá se to zařadit do velmi populárního fenoménu LitRPG, čili příběhů zasazených do světa vycházejícího z počítačových her. Hlavní hrdina je naprostý outsider na minimální úrovni, který se v jeskyních snaží spíš jen přežívat – dokud nezíská velmi speciální schopnost. Ale… proč ji dostal? Proč právě on? Co za to bude muset zaplatit? A jaké tajemství skrývá srdce labyrintu… pokud se tam tedy vůbec dokáže přes všechna monstra dostat?“ Takto láká nakladatelství Crew.