Série her Malé velké, v anglickém originále Tiny Epic, jsou hry s myšlenkou "velký zážitek v malém balení". S ohledem na počet her v sérii a jejích rozmanitost se jedná o úspěšnou sérii, z níž si může vybrat snad každý. Od přežití v zombiemi zamořeném supermarketu přes divoký západ či tajemná fantaskní království až po hluboký vesmír. Poslední téma se pojí s hrou Malé velké galaxie, která z tohoto cyklu patří k těm nejúspěšnějším a nejvyhledávanějším. S tím se samozřejmě pojí i ta nepříjemnost, že hra byla dlouho těžko k dostání, zvláště pak v českém jazyce. Proto REXhry přináší dobrou zprávu, Malé velké galaxie budou mít dotisk, přičemž na trh dorazí již 20. 5. 2022. A to rovnou s rozšířením. Předobjednávky na stránkách obchodu Planeta her jsou již nějakou dobu k dispozici.

Hra je určena pro jednoho až pět hráčů, všichni začínají se stejnými podmínkami s jednou výjimkou, kterou tvoří tajná mise. Hraje se na body, přičemž hra končí poté, co jeden z hráčů dosáhne jednadvaceti bodů. Při splnění tajných misí může hráč obdržet dodatečné dva až tři body, je tedy postaráno o určité napětí až do konce v případě obzvláště vyrovnané partie.

Každý hráč získá na začátku hry dvě lodě s nimiž může operovat. V případě rozšiřování své galaxie může jejich počet navýšit až na čtyři.

Hra obsahuje dva druhy zdrojů, energii a kulturu.

Hra je sice řízena kostkami, ale díky několika velice šikovným mechanismům není partie zcela závislá na náhodě. Čím lepší má hráč úroveň impéria, tím více kostkami hází na začátku svého tahu. Následně je možné libovolný počet kostek přehodit. První přehození je zdarma, další si žádá energii. Druhým mechanismem je možnost využít dvě nevyužité kostky, aby u třetí byla nastavena právě ta strana, kterou hráč chce. Posledním a nejdůležitějším mechanismem je následování. Kdykoli hráč použije pro nějakou akci kostku, mohou ostatní hráči tuto akci použít také, pokud spotřebují jednu kulturu.

Lodě je možné vyslat přímo na planetu, kterých je uprostřed herního stolu vždy pár přichystáno, čímž hráč získá její zdroje. Druhou možností je poslat loď na orbitu a poté postupovat po její stupnici. Hráč, který planetu připojí do svého impéria, získá nějaké další bonusy popsané na kartě a samozřejmě vítězné body.

Těchto několik velmi jednoduchých mechanismů umožňuje hrát velmi komplexní, ale přesto pravidlově nenáročnou hru, která se vejde do skutečně malé krabičky.

Herní doba se pak pohybuje kolem velmi přívětivých třiceti minut až hodiny.

Rozšíření přináší nové planety i nové tajné mise, což se také dalo očekávat. K tomu přináší i nové prvky, například objevování hlubokého vesmíru, případně piloty propůjčující lodím speciální vlastnosti.

Také vyrovnává ten fakt, že v základní hře je kultura poměrně nedostatkovým zdrojem. Zde je k jejímu získání více možností.

Další vydání Malých velkých galaxií tak jistě potěší jak všechny deskoherní fanoušky, kteří tuto hru již chvíli vyhlíželi, tak i všechny, kdo shání malou, ale přesto velkou hru.