Filmová společnost Lionsgate oznámila, že vydá kultovní anime snímek Ghost in the Shell z roku 1995 od režiséra Mamoru Ošiiho v ultra vysokém rozlišení (UHD) 4K. Vydání je naplánováno na 8. září jak na Blu-ray disk, tak pro digitální distribuci a bude obsahovat bonusy a artwork od Martina Ansina. Vydání remasteru je naplánováno tak, aby oslavilo 25. výročí vzniku tohoto filmu. Funimation, jenž vlastní práva, se již dříve spojilo s Lionsgate, aby v roce mohl být snímek promítán v amerických kinech. 

"Anime režisér Mamoru Ošii se poměrně věrně drží komiksové předlohy odehrávající se v roce 2029. Hlavní hrdinka, kyborg Kusanagi Motoko, jejíž jedinou lidskou částí je mozek, pracuje jako policistka. Velí speciální jednotce Sekce 9, složené téměř výhradně z kyborgů. Nyní pronásledují hackera jménem Loutkář, který patří na seznam nejhledanějších zločinců v zemi. Díky schopnosti nabourat se do mozku jakékoliv osoby a kompletně jí pozměnit vzpomínky, je schopným manipulátorem, jeho inspirativní osobnost se navíc vymkla oficiální kontrole, a musí být proto zničena. Čím blíže se ale Motoko k Loutkářovi dostává, tím více si uvědomuje, že v této kauze figuruje oproti oficiální verzi vyšetřování příliš mnoho nesrovnalostí. A začne se ptát, kdo je vlastně Loutkář a jak s ním souvisí tajný program umělé inteligence 2051," pravý o filmu oficiální česká synopse.

Přečtěte si také: Finálny trailer na nový Ghost in the Shell ľudí nepresvedčil

Oshii společně s animačním studiem Production I.G založil svůj film na stejnojmenné manze Masamuneho Shirowa. Manga Entertainment poté vydalo film ve Spojených státech na VHS v roce 1996. V roce 1998 se pod hlavičkou Anchor Bay Entertainment dostal na DVD. Na Blu-ray byl film vydán poprvé v roce 2009. Poté byl na „placky“ vydán ještě několikrát. 

Za ty roky se Ghost in the Shell, stejně tak jako každá jiná úspěšná série, velmi rozvětvil. Dočkala se mnoha filmových sequelů a několika seriálů i mobilní videohry. Mezi nejnovější přírůstky patří hollywoodský hraný remake z roku 2017 nebo letošní 3D animovaný seriál Ghost in the Shell: SAC_2045 z produkce Netflixu. Ten ale mnoho pozitivních hodnocení nesklidil.