Americká kameramanka Ellen Kuras nám hodlá nadělit slibně vyhlížející drama jménem Lee, ve kterém se v hlavní roli představí Kate Winslet (Avatar: The Way of Water) jakožto slavná Lee Miller. Ještě letos na jaře nebylo známo, zda se film objeví také u nás, ale nyní už je to jisté. Na světě každopádně máme plnohodnotný oficiální trailer, který si můžete pustit výše.

Děj se bude točit kolem titulní Lee Miller, slavné americké fotografky, která ve 20. letech začínala jako modelka pro magazín Vogue. Následně po začátku druhé světové války začala působit jako uznávaná válečná korespondentka, velice ikonickou se třeba stala její fotografie, kterou pořídila v Hitlerově vaně. Film, který si Winslet z části financovala z vlastní kapsy, by se měl zaměřit na její život během války a dokumentování válečných zločinů. Dočkáme se také jejího honu za pravdou, za což zaplatila obrovskou osobní cenu a přinutilo ji to čelit traumatickému a hluboko pohřbenému tajemství z dětství.

Snímek bude vycházet z knihy The Lives of Lee Miller z roku 1985, kterou napsal fotografčin syn Antony Penrose. Filmový titul se již objevil na filmovém festivalu v Torontu, přičemž reakce jsou vcelku fajn. 

Pro Ellen Kuras, která se jako kameramanka podílela na tvorbě známých titulů jako Kafe a cigára (2003) a Věčný svit neposkvrněné mysli (2004), se bude jednat o celovečerní režijní debut. Na scénáři pracovali Liz Hannah, John Collee a Marion Hume.

Dále se ve snímku objeví herci jako Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Marion Cotillard, Josh O'Connor, Andy Samberg, Noémie Merlant, James Murray, Samuel Barnett, Enrique Arce, Zita Hanrot a Arinzé Kene.

Do našich kin by měl snímek dorazit 10. 10. 2024.