Patrně žádný vtip. Netflix se skutečně chystá zpracovat příběh o slovenském národním hrdinovi, který se narodil na konci 17. století. Zbojník Juraj Jánošík je však známou historickou postavičkou nejenom na Slovensku, ale i v Polsku. A budou to právě Poláci, kteří se o chystaný snímek, jenž ponese název Lady Jánošík, postarají. Ano, slyšíte dobře. Z Jánošíka bude patrně skutečně žena. Přesněji by se měl příběh zaměřit na impulzivní puberťačku, která se střetne s jakousi partou horalů, s nimiž se vydá na cestu plnou dobrodružství.

Nutno také dodat, že příběh tentokrát nebude zasazený v 17. a 18. století, nýbrž v moderních dobách internetu, smartphonů a memů. Snímek by tak měl vznikat čistě pod polskou produkcí, je totiž také nutné dodat, že Jánošíka považují za svého právě i Poláci. 

O režii Lady Jánošík se postará filmařka Kalina Alabrudzińska, která například psala epizody pro komediální seriál Sexify z minulého roku. Scénář si ovšem vezme na starost Bartosz Sztybor, který pracoval nejenom na letošním seriálu Cyberpunk: Edgerunners, ale také na komiksech ze světa Zaklínače, kterými byly Blednoucí vzpomínky a Nářek čarodějnice. Podle Netflixu se tak bude jednat o moderní interpretaci polské legendy.

Co se týče spolupráce Polska a Netflixu, naši horní sousedé se na platformě mohou chlubit například dobře hodnoceným seriálem Temné lesy, který vyšel v roce 2020. Pak tu ale také máme onu příšernou napodobeninu Padesáti odstínů šedi ve formě filmu 365 dní, který se mnoha pozitivních reakcí věru nedočkal. Snímek navíc letos dostal pokračování s názvem Dalších 365 dní (protože těch předešlých asi bylo málo), které vyšlo letos, ovšem to v očích diváků dopadlo ještě hůř.

Jak si povede Lady Jánošík? To se budeme muset nechat překvapit. 

Samozřejmě to nebude první film, který se na slavného zbojníka zaměří. V rámci československé a polské produkce vyšlo snímků hned několik.

Za zmínku tak určitě stojí například verze jménem Jánošík od Martina Friče, která vyšla v roce 1935. Pokud bychom se ale podívali na zpracování z moderní doby, je zde také film Jánošík – Pravdivá historie z roku 2009, o který se postaraly Kasia Adamik a na Oscara nominovaná polská režisérka Agnieszka Holland.

Zatím však není známo, kdy přesně bychom se verze od Netflixu mohli dočkat, ani koho všechno v něm vlastně uvidíme. Tak se necháme překvapit, co z toho všeho vlastně vyleze.