Kyberpunk předkládá temnou a špinavou představu blízké budoucnosti, kterou nejvíce definuje kontrast špičkové technologie a extrémně nízké životní úrovně. Svět ovládají nadnárodní korporáty, supermoderní technologie je v rukách spodiny, ve většině světa panuje chudoba, deprese a vysoká kriminalita, lidské tělo je více z kovu a elektroniky a mysl lidí uniká z kruté reality do virtuálního prostoru.

Postkyberpunk je naopak optimističtější. Technologie je vcelku pod kontrolou. A zároveň lidem spíše pomáhá, než aby jim škodila. A pod kontrolou je i chudoba.

Jak to tedy shrnout? Zatímco kyberpunk pracuje s vizí blízké budoucnosti, v níž povede technologický pokrok k obrovským sociálním problémům, postkyberpunk je jeho optimistický sourozenec, který předpokládá, že bude společnost v podstatě stejná. Jen bude pracovat s mnohem pokročilejší technologií.

Každopádně, pokud se podíváte na tohle video na konci článku, dozvíte se mnohem více nejen o kyberpunku, ale také o dalších punkových literárních a filmových žánrech a subžánrech.