Určitě se všichni shodneme na tom, že Iron Man byl snímek, se kterým pro filmový průmysl a historii započala jedna velká éra. Vůbec první MCU film z roku 2008, ve kterém se milované titulní role Tonyho Starka ujal Robert Downey Jr., v podstatě odstartoval nový univerz filmových adaptací marvelovských komiksů, jenž v následujících letech přerostl do titánských proporcí. Už jen z toho důvodu se jistojistě jedná o nesmírně významný film.

A zdá se, že si to uvědomují i představitelé Knihovny Kongresu Spojených států amerických, která zároveň patří mezi největší knihovny na světě. Ti totiž během tohoto měsíce zařadili Iron Mana do Národního Filmového Registru. Do toho se každoročně dostávají filmy na základě jejich kulturní, historické nebo estetické důležitosti pro zachování národního filmového dědictví.

Jedná se tak o vůbec první MCU snímek, který se do něho dostal. Spolu s ním byly vybrány ještě filmy jako Carrie, Hairspray, Malá mořská víla, Když Harry potkal Sally a mnohé další.

Zároveň se také jedná o třetí filmovou adaptaci komiksu, která se do registru dostala. První by Superman z roku 1978 od Richarda Donnera, druhý zas nepřekvapivě Temný rytíř z roku 2008 od Christophera Nolana. K oné zprávě se vyjádřil také sám Kevin Feige, šéf Marvel Studios a jeden z producentů Iron Mana, který je na onen fakt samozřejmě náležitě pyšný. Nedávno tak prohlásil následující:

,,Iron Man byl vůbec prvním filmem, který Marvel Studios nezávisle produkoval. Byl to první film, nad kterým jsme měli veškerou tvůrčí kontrolu a dohled, přičemž pro studio to byl hop nebo trop. Všechny naše oblíbené filmy jsou ty, na které se díváme znovu a znovu, na kterých v podstatě vyrůstáme. Fakt, že jsme se dostali až sem, téměř 15 let po vydání Iron Mana a jeho nedávného zařazení do filmového registru, nám říká, že obstál ve zkoušce času a že má stále význam pro diváky na celém světě.“

Letos se tak do registru dostalo spolu s Iron Manem dalších 24 filmů. To v půlce měsíce okomentovala také knihovnice Kongresu Carla Hayden, která prohlásila následující:

,,Filmy se staly naprosto ústředním bodem americké kultury tím, že pomáhají vyprávět náš národní příběh již více než 125 let. Jsme hrdí na to, že můžeme do Národního filmového registru přidat dalších 25 filmů od skupiny různorodých filmařů, díky kterým zachováváme naše filmové dědictví.“

Patří Iron Man mezi vaše oblíbené MCU filmy?