Devátá epizoda Star Wars právě dorazila do kin a názorově rozděluje veřejnost skoro stejně, jako volba našeho prezidenta. Hodnocení se škálují od podprůměrných 4/10 až po adorujících 9/10 a vstoupit do jakékoliv komentářové sekce se rovná vstupu do regulérní válečné zóny.

Ať už je váš názor na poslední film jakýkoliv, jedno Star Warsům jako celku upřít nelze - jedná se o celosvětový fenomén, který miluje už několikátá generace. Narážky na ně slyšíte v každém druhém geekovském seriálu, všemožné odkazy jsou na ně v našem geekovském světě prakticky všude.

A pak je tu samozřejmě komunita. Takovou totiž jen tak žádná frančíza nemá. Ať už se bavíme o fanaticky oddaných fanoušcích, cosplayerech, kteří mají dokonce tři celosvětově instituciované kostýmové organizace (navíc oficiálně schválené od držitele práv) anebo tvůrce fanfilmů. Jejich počinů vzniklo tolik, navíc tolik dobrých, že jsme se v redakci rozhodli udělat Star Warsový dvojdíl.

Han Solo: A Smuggler's Trade (2019, Keith Allen)

Co napovídá nadpis ještě doplním o to, že herec ztvárňující postavu hlavního hrdiny by měl dostat jakousi indie alternativu oskara. Ten člověk má Fordův výraz, gesta (ukazování prstem!), dikci - prostě je to Han Solo! Jen vypadá trochu jinak.

Vader Epizoda 1: Střepy minulosti (2018, Star Wars Theory)

Velice ambiciózní projekt odehrávající se mezi III. a IV. epizodou a sleduje (nejen) vnitřní boj Dartha Vadera osm měsíců poté co “zabil” Anakina Skywalkera. Chystá se pokračování, na které si však ještě nějakou dobu počkáme.

Darth Maul: Apprentice - A Star Wars Fan-Film (2016, T7pro)

Jak probíhaly finální zkoušky Dartha Maula? V čem všem měl prsty Palpatine, ještě než se odkopal jako Sithský lord?

Že postavu Darth Maula hraje již minule zmiňovaný Maul Cosplay jsem zjistil až při psaní tohoto článku a to film znám od první chvíle, co vyšel. Člověk se pořád učí.

Odyssey: A Star Wars Story (2018, MAV Films, LLC)

Pokud se vám líbil Rogue One anebo prostě máte rádi SW příběhy, ve kterých se nepoužívá Síla a lidé se musí spolehnout jenom sami na sebe a své blastery, tohle je počin pro vás. Film obsahuje Stormtroopera, který vystřelí a zasáhne cíl!

Star Wars SC 38 Reimagined (2019, FXitinPost)

Tohle je tak trochu na hraně mé rubriky, jelikož se jedná o původní scénu ze IV. epizody - souboj Darth Vadera s Obi-Wan Kenobim. Nicméně postprodukčně kompletně předělaná do hodně brutálního souboje alá prequelové díly. Pro někoho kacířství, pro někoho zlepšení. Ale to už je na vás.

Čestné zmínky

Mr and Mrs Sith (2013, DefconUnlimitedStunt)

Pán a paní Sithovi je sice jenom takový krátký souboj mezi dvěma badass záporáky, ale i tak uvidíte, že po něm budete mít chuť si dát studenou sprchu.

One day I'll become... (2018, Roman Gregorička)

Vizuálně velice zajímavý, příběhově už o něco méně. Spíše než film mi to přijde jako takový proof of koncept pro nějaký nadcházející projekt. Tak či tak velice dobře technicky zpracovaný, navíc autorem je slovenský tvůrce Roman Gregorička.