Co si budeme povídat, v poslední díle Harryho Pottera, tedy v Relikviích smrti, si Zubatá přišla pro spoustu lidí. A bohužel i magických tvorů. Jedním z nich byl i fanoušky milovaný skřítek Dobby, který přišel o život při záchraně Pottera a jeho přátele ze zajetí smrtijedů v sídle Malfoyových. Dobby tak zemřel poblíž Lasturové vily Billa a Fleur Weasleyových, kde mu následně Harry sám a bez kouzel vykopal hrob.

Této smutné sekvence jsme se dočkali i ve filmové adaptaci, přičemž zajímavé je, že skřítkův hrob se skutečně nachází na pláži Freshwater West v západním Walesu, kde se sekvence natáčela. Potterheadi tak mohou Dobbyho poslední místo odpočinku navštívit a klidně mu tam i něco nechat. Z toho se ale v posledních měsících stává trochu problém. 

Mnozí fanoušci totiž zanechávají na Dobbyho hrobě ponožky, čímž odkazují na pravidlo, že pokud domácí skřítek dostane od svého pána kus oblečení, rázem se z něho stane svobodná bytost. V Dobbyho případě se tak stalo v Tajemné komnatě, kdy ho jeho tehdejší pán, tedy Lucius Malfoy, nevědomky osvobodil, když zlostně odhodil Harryho ponožku, kterou však Dobby chytil.

Problém je však v tom, že návštěvníci zanechávají na hrobu tolik ponožek, že to znepokojilo organizaci National Trust, která se zabývá ochranou památek a přírody v Anglii, Walesu a Severním Irsku. Představitelé organizace tak nedávno začali vážně jednat o tom, zda se v rámci toho nepřemístí hrob někam jinam, protože samotná pláž je zákonem chráněná památková rezervace, jež je i domovem různých zvířat. Množství ponožek tak začali vnímat jak ekologický problém, který by vyústil v závažné znečištění pláže. 

Nakonec však bylo rozhodnuto, že hrob se nikam přemisťovat nebude, ale zároveň organizace návštěvníky vyzvala, aby se s těmi ponožkami trochu krotili. Ve svém prohlášení tak sdělila následující:

,,Na základě výsledků průzkumu zůstane Dobbyho památník na pláži Freshwater West, aby ho lidé mohli nadále navštěvovat. Důvěrně žádáme návštěvníky, aby si hrob pouze fotografovali. Předměty jako ponožky, jiné drobnosti a malé malované kamínky by se mohly dostat do moře a ohrozit životy různých živočichů.“

Organizaci i přesto těší, že je o místo tolik navštěvováno, ale zároveň žádá, aby lidé byli ohleduplní nejenom vůči samotnému hrobu, ale také místu, na němž se nachází.