S hranými předělávkami slavných animovaných titulů už začala i společnost DreamWorks Animation. A jak už dlouho víme, v budoucnu se dočkáme live-action verze animáku Jak vycvičit draka, která se začala natáčet krátce po začátku nového roku.

A nyní kanadský filmař Dean DeBlois, který je i jedním z tvůrců původních tří animovaných titulů, na svém Instagramu oznámil, že konečně padla poslední klapka, tudíž snímek může zamířit do postprodukce. Těžko říct, kdy přesně se dočkáme nějakého prvního oficiálního traileru, ale s jistou dávkou optimismu bychom si troufli říct, že by to mohlo být ještě tento rok. 

Zatím to vypadá, že bychom se měli dočkat stejného příběhu, který nám nabídla původní verze z roku 2010. hlavním protagonistou se tak stane mladý vikinský bojovník jménem Škyťák (Mason Thames), který se jednoho dne spřátelí se sympatickým drakem Bezzubkou, jehož druh je opředený legendami.

Co se dalších herců týče, v hrané verzi se dále objeví Nico Parker (The Last of Us) jako vikinská válečnice Astrid, Gerard Butler (Plane) jako náčelník Kliďas Velikán, Nick Frost (Souboj s rodinou) jako Tlamoun Sopťák, Julian Dennison (Godzilla vs. Kong) jako Snoplivec, Gabriel Howell (Těla) jako Rybinoha, Harry Trevaldwyn (Král) jako Ťafan, Bronwyn James (Hotel Palace) jako Rafana a Ruth Codd (Pád domu Usherů) jako Phlegma the Fierce.

Dean DeBlois si opět vzal pod palec jak scénář, tak i režii, soundtrack k filmu by měl opět složit John Powell, který byl za původní animák poprvé nominován na Oscara. Jako producenti budou na výrobu snímku dohlížet Marc Platt a Adam Siegel.

Snímek by měl do našich kin dorazit 12. 6. 2025.