Disney se rozhodl svou (bohužel) i nadále trvající tvorbu hraných remaků ke svým animovaným klasikám vzít na novou úroveň. Live-action předělávky už nebudou vznikat pouze na animáky z předešlého století, ale i na úspěšné tituly, které jsou staré v podstatě jen několik let. Tím se dostáváme k filmu Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016), jenž v angličtině vyšel pod názvem Moana. Už od půlky letošního jara totiž víme, že Disney hodlá vytvořit remake i k tomuto sedm let starému snímku. Jednu z hlavních rolích si zopakuje i Dwayne Johnson, který si má opět zahrát sympatického poloboha jménem Maui.

Nedávno jsme se také konečně dozvěděli, kdy přesně bude chystaný remake premiérovat. Podle všeho by měl snímek vyjít až za dva roky, přesněji 27. 6. 2025, u nás asi tradičně o den dříve, tedy samozřejmě za předpokladu, že filmu bude exkluzivitou pro kina. Sám Johnson už v minulosti každopádně uvedl, že výroba snímku je teprve na začátku, nicméně už se nemůže dočkat, až se do výše zmíněné role vrátí, tentokrát nejenom jako pouhý hlas. 

S žádnými velkými změnami v příběhu bychom se vší pravděpodobností počítat neměli. Remake by nám měl odvyprávět totožný děj, jenž nám přestavil původní animák. Ten vyprávěl o dospívající dívce jménem Vaiana (Auli'i Cravalho), která se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu, jejímž cílem je záchrana jejího lidu. Následně se tak setká s polobohem Mauim (Johnson), který jí pomůže stát se schopnou mořeplavkyní.

I přestože si ale Johnson roli zopakuje, s návratem Auli'i Cravalho bychom počítat neměli. Což je vcelku logické, protože herečce je už 22 let, tudíž bude pro remake potřeba vybrat nějakou mladší představitelku.

Zda ale Disney s remakem zaboduje, je otázkou. Tržby Malé mořské víly, která momentálně hraje v kinech, nepatří zrovna k nejlepším, obzvlášť také vzhledem k tomu, jak drahý snímek ve výsledku byl. Mohl by to být určitý signál toho, že diváky tyto hrané remaky už tolik neberou. Stále o ně ale je dostatečný zájem na to, aby s jejich výrobou společnost nepřestala. Holt se necháme překvapit, zda se předělávka Vaiany ukáže být dobrým nápadem. 

Film má natočit Thomas Kail, který se především proslavil za režii úspěšného muzikálu Hamilton (2020). Taktéž pracoval jako scenárista pro seriály Fosse/Verdonová (2019) a Je to v nás (2023), přičemž pro první zmíněnou sérii působil jako jeden z hlavních tvůrců. Zatím ale není známo, kdo všechno se k Johnsonovi připojí.