Hollywoodští scenáristé se stávají stále více nervózní před možností, že by mohli být jednoho dne nahrazeni umělou inteligencí. Od května se nacházejí ve stavu stávky, přičemž jedním z jejich zásadních požadavků je, aby filmová studia a streamovací giganti – Netflix, (HBO) Max, Amazon Prime aj. – souhlasili s omezením budoucího využití AI nástrojů pro psaní, jako je například ChatGPT od společnosti OpenAI.

Scenáristé, pod záštitou svého odborového svazu Writers Guild of America, požadují písemné ujištění, že AI bude využívána pouze pro výzkumné účely a nikdy nebude sloužit jako jejich náhrada. Michelle Amor, která má momentálně ve vývoji dva televizní projekty, vyjadřuje obavy, že by mohla být nahrazena AI chatbotem. V nedávném rozhovoru prohlásila: ,,My, spisovatelé, jsme srdcem a duší celého tohoto odvětví. Nikdo nezačne pracovat, dokud neuděláme my první krok – to je všeobecně známá skutečnost.“

Další scenáristka, Melissa Rundle, byla zaskočena rychlostí, s jakou se textový nástroj ChatGPT stal středobodem probíhajícího pracovního konfliktu. V rozhovoru prohlásila: ,,Zpočátku jsem byla překvapená, protože se ChatGPT zdál vzniknout jakoby z ničeho, ale jakmile jsem se s jeho stále rostoucími schopnostmi seznámila blíže, stalo se to pro mě zdrojem obav.“

Elliott Kalan, komik a scenárista, tvrdí, že jednou z největších výzev, kterým scenáristé v současnosti čelí, je hrozba, že studioví tvůrci budou používat AI ke generování originálních nápadů na filmy nebo televizní seriály. Tato situace je pro něj a jeho kolegy zdrojem velkého napětí, protože se obávají, že by mohli ztratit své jedinečné postavení ve filmovém průmyslu.

Umělá inteligence se postupně začíná prosazovat v nejrůznějších odvětvích, přičemž jedním z nich je právě umění. Lidem častokrát usnadňuje práci, nicméně hranice, která rozděluje část zjednodušení práce od jejího převzetí, je občas velmi tenká.