Malé rodinné vydavatelství 4 Kavky se specializuje především na hry od japonského vydavatelství Oink Games. Díky tomu se letos dostaly do povědomí širšího množství hráčů, protože díky nim máme v českém vydání hru Cirkus, v originále Scout, která vyhrála hru roku. Tato jednoduchá karetní abstraktka díky tomu velice rychle zmizela z pultů obchodů. Nedávno se v jejich nabídce objevila i jiná malá, ale překvapivě hluboká hra. A to konkrétně Hive, přesněji v podobě Hive Pocket.

Rozdíl mezi hrou Hive a Hive Pocket je velikost hracích kamenů a tím i cena. Navíc Hive Pocket obsahuje dvě rozšíření již ve svém základu. To je také důvod, proč se vydavatelství 4 Kavky rozhodlo sáhnout po kompaktnější variantě.

Tato jednoduchá abstraktní hra je sice jazykově nezávislá a lze ji najít v mnoha obchodech s pravidly v různých jazykových mutacích, ale díky oblibě se čas od času objeví její nedostatek. Vydání od 4 Kavek tak lépe zaručí jak dostupnost u dalších hráčů, tak i dostupnost rozšíření, které se neshánějí úplně snadno.

Tato hra je typickým představitelem konceptu easy to play, hard to master, tedy lze se ji snadno naučit, ale dosáhnout v ní mistrovství není vůbec snadné. Velmi snadná pravidla lze vysvětlit v pár minutách, poté nic nebrání tomu pustit se s vybraným soupeřem do taktické přetahované.

Hráči nejprve připraví herní plochu zahráním jednoho ze svých kamenů s brouky do vzájemné těsné blízkosti. Od tohoto okamžiku mají během svého tahu dvě možnosti. Buďto během svého tahu přiložit nový kámen ke svému již na herním plánu, ale tak, aby se nedotýkal soupeřova, nebo s některým z kamenů na desce pohnout. Pohyb je ale možné učinit jen ve chvíli, kdy na desce je již včelí královna daného hráče.

Cílem hry je obklíčit soupeřovu královnu ze všech šesti stran, je jedno, zdali svými, případně soupeřovými kameny. Proto je také možné dostat ji na stůl nejpozději ve čtvrtém kole.

Základ hry tvoří královna, brouk, luční koník, mravenec a pavouk. Každý z těchto kamenů se pohybuje rozdílným způsobem, proto je třeba využít slabostí i síly jednotlivých kamenů k dosažení vítězství. Díky tomu hráči s každou hrou objevují novou hloubku hry a přichází na nové strategie, což z malé hry dělá zajímavý kousek do sbírky.

Ve světě lze najít dokonce i turnaje pořádané v této hře, tedy potenciál zlepšení je skutečně vysoký.

Hive je dlouhodobě dostupný v obchodech v obou variantách, pouze v různojazyčných verzích pravidel. Díky 4 Kavkám bude k dispozici hra i se všemi rozšířeními. Krom berušky a komára, kteří jsou již v balení, mohou hráči nákupem získat i svinku. Toto rozšíření se obecně pro Hive Pocket shání velmi obtížně a proto je její přítomnost velmi potěšující.

Při bližším pohledu na jednotlivé herní kameny je dobře rozeznat o jaký kámen se jedná, tedy jakou má svou jedinečnou sílu i využití. Stejně jako jsou rozdílné šachové figurky.

Nejslabším kamenem ze všech je pochopitelně královna, která se po obvodu úlu může pohnout pouze o jedno pole. Navíc pro ni platí pravidlo, že se musí dostat do hry nejpozději jako čtvrtý kámen.

O něco šikovnější je brouk, ten se sice může také pohybovat jen o jedno pole, ale jako jediný z kamenů je schopen vstoupit na jiné kameny a pohybovat se po povrchu úlu. Tím je schopen zamezit nepřátelským kamenům v pohybu, ale také je dočasně přebarvit na svou barvu.

Dalším kamenem je luční koník, který při svém pohybu musí přeskočit alespoň jeden kámen, přičemž poté v přímé linii dopadne do první mezery, na kterou narazí.

Pavouk je nejslabším ze všech kamenů, protože se po okraji úlu pohybuje právě o tři kroky.

Mravenec je mnohem šikovnější, protože ten dokáže doběhnout na libovolnou vzdálenost.

Pro pohyb existují dvě omezení. Hráč nesmí v žádném kroku svého tahu rozpojit úl a také nesmí svým pohybem pohnout jinými kameny. Jde tedy vytvořit úzkou štěrbinu, do níž se například mravenec nevměstná. Nicméně luční koník nebo brouk to již díky svému speciálnímu pohybu zvládnout mohou.

Základní hra tak poskytuje ohromné množství strategií i protistrategií, první hry tak jsou primárně o poznávání hloubky samotné hry.

V rozšíření, které je automaticky součástí Hmyzáků do kapsy, jsou další dva kameny se speciálním způsobem pohybu. Prvním je beruška, která se podobně jako pavouk pohybuje právě o tři pole. Na rozdíl od něj se však pohybuje po vrchu úlu svými prvními dvěma kroky a třetím musí skončit opět na okraji úlu.

Komár je pak velmi složitým kamenem přinášejícím do celé hry zcela novou úroveň. Tento kámen totiž kopíruje pohyb jakéhokoliv svého souseda. Pokud by se stal broukem a vlezl na vrch úlu, tak jím zůstává, dokud nesleze.

Poslední dokoupitelné rozšíření je svinka. Ta umí kámen ve svém okolí zvednout a poté jej hodit kamkoli do svého okolí, samozřejmě za předpokladu zachování legality tahu. Kámen, který takto přesunula, se nemůže pohnout. Stejně tak není možné přehodit kámen, který se právě pohnul.

Hive, česky Hmyzáci do kapsy, je skutečně hra, která za málo peněz umí nabídnout skutečnou hloubku a strategickou výzvu. Je tak určena pro každéhu eurohráče a příznivce šachových výzev na pár desítek minut.