Pokud patříte k předplatitelům služby HBO GO, tak si zkontrolujte e-mailovou schránku. Měli byste tam najít servisní zprávu o pozastavení natáčení dabingu. Jde o důsledek epidemie koronaviru. Provozovatel služby se tímto opatřením snaží minimalizovat šíření viru mezi zaměstnanci, spolupracovníky a dabéry. Stopka bude trvat minimálně dva týdny. Záleží, jak se bude nákaza dále šířit.

U nové produkce se tak musíte dočasně spokojit s lokalizací ve formě titulků. Věříme, že v případě čtenářů Nerdfixu jde o preferovanou variantu. Pokud se ale zaměříme na celou českou společnost, většina lidí upřednostňuje dabing před originálním zněním. Podle výzkumu NMS Market Research z roku 2018 celých 74 % Čechů dává přednost dabingu před titulky.

Pozastavení výroby dabingu je jen jedním z mnoha dopadů epidemie na televizní a filmový průmysl. Už jsme vás informovali o snížení kvality streamingu u Netflixu a YouTube a odkladech filmových premiér. Nařízením Vlády ČR byla také zavřena kina a zrušeny různé festivaly.