Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Kdybychom vám řekli, že jsou gramofonové desky minulostí a všichni ulítáme na hudbě z mobilů, tak byste nám to věřili? A budete nám věřit, že je tomu přesně naopak? Vinyly jsou opět v módě a jejich popularita je téměř stejná jako před 50 lety.

Na LP najdeme soundtrack téměř každé sebemenší hry, filmu, a dokonce i seriálu. Dalo by se říct, že nahrazují CD/DVD a jejich poslech je stejně podmanivý jako kdysi. Ať si každý říká, co chce, ale hudbu z pořádného gramofonu jen tak něco nepřekoná. Navíc vinyly jsou sběratelskými kousky, vypadají hezky v poličce a samotný gramofon dokáže ozdobit každou místnost.

Takto stylově můžete objevit například skvosty jedné z nejikoničtějších herních sérií všech dob! Řeč je o oficiálním soundtracku k první sérii seriálu The Last of Us inspirovaný stejnojmennou herní sérií od studia Naughty Dog.

Ať si o seriálovém Zaklínači od Netflixu myslíte cokoliv, tak bychom se mohli shodnout na tom, že soundtrack nemá první ani druhá série úplně špatný. Proto bychom ho doporučili. První série oficiálního soundtracku je na dvou LP deskách a jde o sběratelské balení v limitovaném množství, zatímco dvojka je na jedné desce.

Z posledních seriálů se sluší zmínit hit Wednesday od Netflixu. Na dvou LP deskách najdete hudbu od legendy filmové hudby Danny Elfmana a Chrise Bacona. Dále první a druhá série Doctor Who, 1883, 1899, Good Omens, The Last Kingdom nebo Naruto Best Collection.

Filmové LP desky odpálíme vánoční klasikou Sám Doma. Kromě originálních melodií Johna Williamse na desce najdete také klasické vánoční písně, které znáte z filmu. Nejen děti jistě potěší také melodie z animáku Ledové království, kde na LP najdete nejen hudbu z filmu, ale desky zdobí také speciální zoetrope efekt. Díky němu obrázky na vinylu po umístění do gramofonu ožijí a vytvoří efekt animovaného filmu. Perfektní dárek pro každého fandu Disney.

Další klasikou je rozhodně Rambo. Na pěti LP najdete soundtracky prvních tří filmům akční série se Sylvesterem Stallonem v hlavní roli. O hudbu se postaral skladatel Jerry Goldsmith (Vetřelec, Planeta opic, Čínská čtvrť).

Tuhle skladbu zná každý

Připomeňte si populární pokračování kultovního filmu Mad Max s podtitulem Fury Road s těmito hnědými vinyly, na kterých naleznete výběr písní od skladatele Toma Holkenborga aka Junkie XL. Vinyly jsou uloženy ve výsekovém přebalu se dvěma vyměnitelnými vložkami (titulní Max a velký záporák filmu Immortan Joe).

Nebo se zaposlouchejte a připomeňte si nejpamátnější scény z filmu Oppenheimer od režiséra Christophera Nolana, který je audiovizuálně podmanivým thrillerem o otci atomové bomby. Soundtrack vyšel na třech vinylových deskách. O originální melodie se postaral skladatel Ludwig Göransson. Ten v melodiích zachycuje podstatu tajemného života J. Roberta Oppenheimera a událostí projektu Manhattan. Hudba je důkazem Göranssonova výjimečného talentu a jeho schopnosti vyvolat prostřednictvím partitur silné emoce.

Když už vychází Spider-Man 2 na PlayStation 5, tak byste se přitom mohli naladit oficiálním soundtrackem Spider-Man: Homecoming. Krásně zpracované vydání na dvou LP obsahuje skladby od skladatele Michaela Giacchina.

Závodní nadšence zase potěší oficiální soundtrack k vysokooktanovému snímku režiséra Jamese Mangolda Ford v Ferrari (Le Mans 66). Soundtrack obsahuje tři originální skladby, které doplňují klasické skladby z 60. let. Je tady také luxusní hudba z rukou Michaela Giacchina k filmu The Batman režiséra Matta Reevese. Užijete si téměř dvě hodiny hudby na třech vinylových deskách, doplněnými grafikou od Henryho Abramse.

Poslední dnešní zastávkou při doporučení vinylů jsou ty s herním soundtrackem. Vypravme se do kouzelnického světa Harry Pottera a užijme si soundtrack z hitu Hogwarts Legacy na třech černých vinylových deskách. Hlavním autorem skladeb je Chuck E. Myers, nicméně na tvorbě skladeb se podíleli také skladatelé Peter Murray a J. Scott Rakozy. Nebo hudbu z Horizon Forbidden West, která doprovází dobrodružství nebojácné Aloy mezi nebezpečnými stroji.

Zalíbit se vám mohou dvě LP desky se soundtrackem hry Diablo II: Resurrected, které jsou nepostradatelným doplňkem pro všechny fanoušky legendárního akčního RPG. Vynikající hudební kompozice, které tvoří atmosféru temného světa Diablo, nyní dostanou nový život díky tomuto speciálnímu vydání na vinylu. Tento oficiální soundtrack nabízí neuvěřitelný hudební zážitek, který vám umožní ponořit se znovu do boje mezi dobrem a zlem. Mluvíme o jednosměrné jízdence do plně pohlcujících zvuků démonické usedlosti, kterou má na svědomí maestro Matt Uelmen.

Fanoušci českých her ocení soundtrack hry Creaks od Amanita Design, který vyšel na krásné vinylové desce, která nezapře původ v jedinečně zpracované hře. Je tady také soundtrack Machinarium a Botanicula. Nebo indie hitu Cuphead a nečekaně zajímavé kočičí hry Stray.

Prvním vinylem z produkce Xzone je oficiální soundtrack World of Tanks. Na dvou efektních vinylech, balených v tematickém gatefoldu, najdete hudbu složenou Andriusem Klimkou, Andreyem Kulikem, Alekseyem Vanchukem a dalšími z hudebního týmu World of Tanks.

V knihovně by vám neměl chybět soundtrack Cyberpunku 2077 v kolekci obsahující jak původní hudbu, tak rebelské EP od SAMURAI. To vše v pravém vintage stylu.

A nakonec Dragon Age Box Set obsahující 54 klíčových skladeb od skladatelů Inona Zura a Trevora Morrise. Jako bonus sada obsahuje čtvrtou LP desku se sedmi skladbami z DLC Dragon Age: Inquisition Descent a Trespasser a dalších devět skladeb z hrdla bardky Maryden Halewell (zpěvačka Elizaveta Khripounova) a od skladatele Raneyho Shockneyho (Star Wars: Battlefront II, Cyberpunk 2077).

Více soundtracků na vinylových deskách najdete na Xzone.cz.