Od 23. 4. 2020, kdy bylo poprvé potvrzeno, že se druhá série bude natáčet ještě před vydáním první série na americkém Netflixu, uplynula dlouhá doba. Před měsícem však spatřil světlo světa první teaser trailer. A ku příležitosti Anime Japan 2022 před třemi dny byl zveřejněn oficiální trailer na druhou sérii Ghost in the Shell: SAC_2045.

Na produkci anime se podílí dvě animační studia. A to Sola Digital Arts a Production I.G., přičemž druhá jmenovaná společnost je známá populárními tituly jako série Psycho-Pass a volejbalové anime Haikjú!!!

V anime Ghost in the Shell: SAC_2045 se kromě několika nových postav vrací i řada již známých japonských herců, například Atsuko Tanaka jako Motoko Kusanagi, Akio Ohtsuka jako Batou, Yutaka Nakano v roli Ishikawy nebo Kōichi Yamadera jako Togusa.

Do režisérských křesel usednou dva slavní režiséři, kteří spolupracují již na několika titulech. Prvním z nich je Kenji Kamiyama, který stojí za úspěšným seriálem Moribito: Guardian of the Spirit, nyní pracuje na filmovém zpracování The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim. Druhým je Shinji Aramaki, režisér Appleseed a Vesmírného piráta Kapitána Harlocka. 

Přečtěte si také: Terminátor se vrací v podobě anime seriálu od tvůrců Ghost in the Shell

V rozhovoru pro Otaquest z dubna 2020 režisér Kamiyama uvedl, že podle něj „realita roku 2020 nyní dohání kybernetickou společnost vylíčenou v původní manze“, kterou v roce 1989 vydal Masamune Shirow.

„Když jsem v roce 2002 poprvé natáčel seriál Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, byla to doba, kdy jste mohli posílat zprávy pouze o 140 znacích přes mobilní telefon. Od té doby uplynulo asi 20 let. A vývoj technologií změnil způsob komunikace a změnil i formy zločinu a terorismu. V jaké společnosti bude žít dnešní mládež v letech 2030 a 2040, kdy se děj seriálu odehrává? Myslím, že rozpracování této otázky je spojujícím tématem mezi všemi těmito tématy. Takže když jsme se anime nakonec rozhodli natočit, přemýšleli jsme o tom, že realita je nyní mnohem blíže světu, který zobrazujeme. Přemýšleli jsme o tom, kam až se vlastně IT technologie rozšířily a kam společnost směřuje. Hodně jsem přemýšlel i o tom, jak to mám nakreslit.“

Anime seriál je zaměřen na to, jak se umělá inteligence stále více prolíná s každodenním životem. Dívá se také na způsob, jakým je moderní společnost řízena pomocí nově vznikajících technologií, založených na umělé inteligenci. Nakupování na internetu řídí umělá inteligence, která zná osobní preference každého člověka, lidé si již také zvykli, že všude jsou bezpečnostní kamery. Dokonce se vzdávají svého soukromí tím, že sdílejí svou přesnou polohu prostřednictvím aplikací pro chytré telefony.

„Opravdu mám pocit, že se hranice mezi lidmi rozpadají. Zdá se, že to, co jsem považoval za normální, se neustále mění. Změna způsobu, jakým komunikujeme s umělou inteligencí, už začala,“ řekl režisér Aramaki. „Budou lidé schopni rychle a efektivně reagovat, až se AI plně integruje do našeho každodenního života? Jaké deformace se objeví u jednotlivců a ve společnosti...?“.

Datum vydání 2. série Ghost in the Shell: SAC 2045 je naplánováno na 23. 5. 2022.