Už nějaký ten pátek víme, že se světově uznávaný filmař Hayao Miyazaki, jehož úžasná tvorba se dokonce mnohdy líbí i těm, kteří jinak anime příliš nemusejí, rozhodl vrátit z důchodu, aby mohl světu nadělit svůj další film, tentokrát už opravdu úplně poslední.

Snímek The Boy and the Heron (Chlapec a volavka), na němž samozřejmě opět pracovalo také studio Ghibli, chtěl Miyazaki vytvořit také především pro svého vnuka, aby mu tím dal najevo, jak nesmírně moc ho miluje. Aspoň to tvrdí producent Toshio Suzuki, který dohlížel na výrobu mnohých dalších Miyazakiho slavných a skvělých titulů, například Můj soused Totoro (1988), Princezna Mononoke (1997) a Cesta do fantazie (2001). Sám Miyazaki každopádně prohlásil, že se bude jednat o „fantasy grandiózních rozměrů“. A my si nyní snímek můžeme níže konečně prohlédnout na prvních fotkách. 

Film má být adaptací knihy How Do You Live? z roku 1937, kterou napsal Yoshino Genzaburo. Příběh by tak měl vyprávět o patnáctiletém chlapci jménem Junichi Honda, který po nedávné smrti svého otce žije v Tokiu se svou matkou, často je ale navštěvuje i Junichiho strýc.

Kniha se tak zabývá duchovním růstem, chudobou a obecně tím, jaké to je být lidskou bytostí. Ale pokud aspoň trochu znáte Miyazakiho tvorbu, asi vás nepřekvapí, že nadcházející snímek nabídne také nějaké ty fantastické a nadpřirozené prvky. Jelikož se na filmu začalo pracovat už někdy od roku 2016, slavný filmař ho chtěl podle všeho vydat už o pár let dřív. Náročnost animace tomu však nakonec zabránila. 

Snímek si již minulý měsíc odbyl premiéru v Japonsku. A i přestože neměl v podstatě skoro žádnou propagační kampaň, v tamních kinech si podle všeho vedl skvěle.

V západních končinách by se měl titul nejprve objevit na filmovém festivalu v Torontu, který začne krátce po začátku příštího měsíce. Zatím ale není známo, kdy přesně se snímek dostane také k nám. Bude to ještě letos? Doufejme!