Thomas Vinterberg, jeden z nejlepších dánských filmařů současnosti, který nám nadělil skvosty jako Hon (2012) a Chlast (2020), pro nás tentokrát připravuje podívanou v podobě minisérie. Tou bude titul jménem Families Like Ours, který se má objevit na momentálně běžícím filmovém festivalu v Benátkách. Na světě už každopádně máme krátkou upoutávku, kterou si můžete pustit výše.

Příběh nás zavede do Dánska v nepříliš vzdálené budoucnosti, kde stoupající hladiny moří již nelze ignorovat, zemi je proto nutné evakuovat. Když se lidé rozptýlí všemi směry, musí se rozloučit nejenom s tím, co milují a znají, ale dokonce i s tím, kým jsou. Veškerý majetek se stává bezcenným a štěstí přeje jen některým. Do blahobytných zemí mohou odcestovat pouze ti, kteří si to mohou dovolit, zbytek je odkázán na vládou financovaném přesídlení do náročnějších lokací. Dochází tak k rozdělování rodin, přátel a blízkých.

Jednou z hlavních postav se stává Laura (Amaryllis August), středoškolská a se zamilovaností se potýkající studentka na prahu maturity. Když se objeví zprávy o evakuaci, život Laury a její rodiny se navždy změní. Následně je nucena čelit nemožné volbě. Musí si vybrat mezi třemi lidmi, které nejvíce miluje.

Zatím se sice jedná o pouhý teaser, ale už teď to vypadá parádně, což zrovna u Vinterberga není vůbec překvapivé. 

Slavný dánský filmař se postaral jak o režii, tak i o scénář. Mezi jeho další známé filmy patří ještě Rodinná oslava (1998), Daleko od hlučícího davu (2015) a Kursk (2018). Spolu s ním na scénáři pracoval ještě Bo Hr. Hansen (Složka 64).

Dále se v minisérii objeví herci jako Nikolaj Lie Kaas, David Dencik, Asta Kamma August, Thomas Bo Larsen, Esben Smed, Paprika Steen, Albert Rudbeck Lindhardt, Magnus Millang, Mads Hjulmand, Helene Reingaard Neumann a další.

Minisérie zatím nemá stanovené datum premiéry, každopádně budeme doufat, že se dostane i k nám.