Umělá inteligence umí v dnešní době divy. Některé zábavné, jiné zas řádně znepokojivé. V případně internetového trendu, o němž tento článek pojednává, to je občas obojí naráz. Na sociálních sítích si lze různě dohledat filmové plakáty generované umělou inteligencí v podobném stylu animace, které mají tituly od Disneyho a Pixaru. AI je však dokáže vytvořit natolik věrohodně, že na první pohled mnohé z nich skutečně vypadají jako nějaké nové nadcházející animáky. Když si však člověk uvědomí, o čem ony neexistující filmy mají být, rychle mu zároveň dojde, že jde pouze o vtip.

Lidská kreativita a humor se na tomto trendu samozřejmě náležitě vyřádily, níže si můžete prohlédnout některé obzvlášť povedené kousky. Vězte ale, že jsme se ještě s výběrem drželi zpátky, v hlubinách internetu lze najít mnohem více provokativní díla!

Došlo ovšem i na české internetové legendy. Svůj vlastní Disney/Pixar plakát má například i známá reportáž od televize Nova, která je známá jako „Bába pod kořenem“. Jelikož tento název použila i sama Nova na svém youtubovém kanálu, tak se zdá, že už to je skutečně oficiální jméno celé reportáže. Stejně tak zde máme i Jolandu, legendární kartářku, která proslula především svým ,,zajímavým" výběrem slov.

Tento trend se však evidentně úplně nezamlouvá Microsoftu, díky jehož nástroji pro generátor obrázků umělé inteligence plakáty vznikají. Na mnohých dílech se totiž nacházejí loga od Disneyho a Pixaru, což u společnosti vyvolalo obavy ohledně autorských práv a duševního vlastnictví.

Po těchto obavách tak nástroj Bing Image Creator nějakou dobu blokoval zadání termínu ,,Disney“, přičemž uživatelům se místo toho zobrazilo oznámení, podle kterého je žádost v konfliktu s jejich zásadami. Nástroj byl od té doby poupraven tak, aby se výraz „Disney“ opět mohl používat, nicméně následná loga na výsledném plakátu mohou být v některých případech rozmazaná a s úmyslnými překlepy.

Disney celou situaci neokomentoval, ale podle serveru The Financial Times to byli právě jeho představitelé, kteří si u Microsoftu kvůli tomu stěžovali.