New York patřil k místům, která pandemie korovnairu zasáhla obzvlášť tvrdě. Dokázat by to mimo jiné měl i nadcházející dokument s názvem The First Wave, jehož první trailer přednedávnem zveřejnil National Geographic. Snímek nás tak nechá nahlédnout do prostorů newyorkské nemocnice Long Island Jewish Medical Center, která měla v prvních čtyřech měsících začátku pandemie ve Spojených státech obzvlášť co dělat, aby se o všechny pacienty postarala. Čekat by nás tak měla opravdu kvalitní a silná podívaná už jen z toho důvodu, že si ji vzal pod palec oscarový dokumentarista Matthew Heineman, který za rok 2015 vyhrál cenu Akademie za celovečerní dokument Země kartelů. 

Dočkáme se tak mrazivých záběrů z vylidněných ulic New Yorku, výpovědí doktorů, zdravotních sester a pacientů, kterým mnohdy COVID-19 zcela změnil život. Jmenovitě se dočkáme například doktorky Nathalie Dougé a sestřičky Kellie Wunsch, které denně riskovaly vlastní zdraví, aby mohly zachránit zdraví svých pacientů. Sám Heineman se o svém dokumentu vyjádřil následovně:

,,Pocítil jsem hlubokou zodpovědnost zdokumentovat tento bezprecedentní okamžik v čase, chtěl jsem, aby se lidé vžili do kůže těch, kteří to prožili v první linii. Doufám, že si diváci z tohoto filmu odnesou mnoho věcí, ale pro mě je to především příběh o tom, jak se lidé scházejí v dobách krize. Je to o odolnosti, o síle naděje a síle lidského ducha.“

Dokument již premiéroval na filmovém festivale v Hamptonu, odkud si odnesl hned několik cen. O jeho produkci se postarali Leslie Norville a Jenna Millman. Veřejnosti bude dokument přístupný až od 19. 11. 2021.