Filmová adaptace slavné hororové indie hry Five Nights at Freddy's (Pět nocí u Freddyho) se z úmorného vývojového pekla, v němž před několika lety uvízla, nakonec vyškrabala. A už brzy se v kinech budeme moct přesvědčit o tom, zda se hrůznou práci vývojáře Scotta Cawthona podařilo důstojně převést i na filmové plátno.

Původní herní série se skládá z celé řady různých titulů, které rozšiřují ono tajemné a pro mnohé už poněkud matoucí univerzum, které Cawthon vytvořil. Je tak jasné, že nadcházející film nebude mít dostatek času, aby si posvítil na veškeré dějové linky, které herní série představila. Tudíž případné pokračování by rozhodně bylo na místě.

Filmařka Emma Tammi, která nadcházející adaptaci natočila a z části i napsala, v rozhovoru pro server Inverse prohlásila, že pokud by to bylo možné, určitě by se vrhla i na druhý filmový díl. 

Režisérka zároveň uvedla, že vše bude záležet na tom, jak si snímek povede s tržbami. Zde bychom ale mohli být opatrně optimističtí. Rozpočet filmu totiž podle všeho činí „jen“ 25 milionů dolarů, tudíž drahý rozhodně nebyl. Horory v poslední době do kin táhnou, navíc původní herní série Five Nights at Freddy's má miliony oddaných fanoušků, kteří dlouhá léta toužili po tom, aby někdo Cawthonovu práci převedl do filmové podoby.

Snímek má navíc ještě jednu velkou výhodu, která se týká jeho přístupnosti. I přestože jde o horor, snímek nakonec nebude mládeži nepřístupný, protože se mu podařilo vybojovat rating PG-13. Emma Tammi ale fanoušky ujišťuje, že i tak můžeme od filmu očekávat pořádnou dávku strašlivé hrůzy a patrně i nějakého toho násilí.

A vypadá to, že s výsledným produktem je spokojený i sám Scott Cawthon, který v minulých letech velice přísně vybíral vhodný scénář. Snad to tedy nezakřikneme, ale Five Nights at Freddy's by s tržbami zápolit nemusel, tudíž by mohl dostat rychle zelenou i druhý díl. Teď už jen musíme doufat, že se bude jednat také o kvalitní podívanou. 

Hlavním hrdinou filmu se stane Mike Schmidt (Josh Hutcherson), který se rozhodne přijmout práci nočního hlídače v Pizzerii Freddyho Fazbeara. V pizzerii se však před lety ztratilo několik dětí. A vzhledem k tomu, že nikdy nebyly nalezeny, celé místo se tak nakonec muselo uzavřít. Ve skutečnosti však byly děti zavražděny, kvůli čemuž jejich duše nedošly pokoje. Posedly proto elektronická zvířátka, která se po nocích toulají po chodbách pizzerie.

Režisérka Emma Tammi debutovala v roce 2018 se svým hororem The Wind. Taktéž si zrežírovala dvě epizody ze seriálu Do temnoty (2018). Dále se ve filmu objeví například Elizabeth Lail, Matthew Lillard, Kat Conner Sterling a Mary Stuart Masterson.

V amerických kinech bude snímek premiérovat už tento týden, my si na něj ale budeme muset počkat až do 2. 11. 2023.