Jednu dobu to vypadalo, že dalšího filmového Star Treku, ve kterém by se na scénu vrátily hvězdy jako Chris Pine, Zachary Quinto, Zoë Saldana a další, se snad nikdy nedočkáme. Minulý rok na podzim ale filmařka Lindsey Anderson Beer fanoušky ujistila, že studia Paramount Pictures a Bad Robot s filmem i nadále počítají. Kdy přesně se ho ale dočkáme, je pořád ve hvězdách.

Nyní se ale server Variety nechal slyšet, že „Star Trek 4“ nabral na palubu nového scenáristu. Tím by se měl stát Steve Yockey, který je tvůrcem seriálu Letuška (2020) s Kaley Cuoco. Dále také psal pro série jako Lovci duchů (2005) a Doom Patrol (2019). Server dále uvádí, že i přestože detaily o příběhu se drží pod pokličkou, jednat by se mělo o finální kapitolu. 

Není to ostatně poprvé, co se nám u čtvrtého Star Treku měnil scenárista. Zcela původně měli čtyřku napsat J.D. Payne a Patrick McKay, scenáristé třetího dílu s podtitulem Do neznáma (2016), příběh měl údajně být o cestování časem, kdy se James T. Kirk (Pine) setká se svým zesnulým otcem (Chris Hemsworth).

K nové verzi scénáře se pak upsalo duo Josh Friedman (Terminátor: Temný osud) a Cameron Squires (WandaVision).

Pak ale zřejmě došlo k další změně, v rámci čehož na Star Treku začala pracovat výše zmíněná Lindsey Anderson Beer (Řbitov zvířátek: Pokrevní linie) a ještě Geneva Robertson-Dworet (Captain Marvel).

Server ale neuvádí, zda se scénář pod Yockeyho vedením opět zcela překope. Ať už je to jakkoliv, tak doufejme, že snímek už je konečně na správné trase. 

Stále je ale také otázkou, kdo vlastně čtvrtý Star Trek nakonec natočí. Jednu dobu byl k projektu upsaný Matt Shakman (WandaVision), který však film musel opustit, aby mohl pro Marvel natočil chystaný MCU reboot Fantastické čtyřky. Snad se tedy nějakých dalších nadějných zpráv dočkáme brzy.

Letos také vyšlo najevo, že studio Paramount chystá ještě jeden Star Trek film, který by měl být jakýsi origin story. Natočit by ho měl Toby Haynes (Andor), scénář má zpracovat Seth Grahame-Smith (Temné stíny).