Vytváření deskových her je běh na dlouhou trať. Je třeba nejen hru vymyslet, ale také odladit, otestovat, vytvořit a v neposlední řadě vydat. Takový proces většinou nebývá úplně na očích, tudíž zákazníci se tak dostávají až k finálnímu produktu. Vydavatelství Albi se ale rozhodlo poodhalit postup vytváření deskových her, proto se rozhodlo uspořádat soutěž pro nadějné tvůrce, která se nazývá Den deskovek. Vítěz soutěže se tak může těšit na to, že jeho návrh se přetaví ve vydanou deskovou hru.

Premiéru prvních tří dílů bylo možné před Vánoci zhlédnout na youtubovém kanálu Albi. Celý pořad je moderován Igorem Chmelou. Ten se však dění nijak nezúčastňuje a má jen vstupy mezi jednotlivými představeními deskoherních konceptů.

V této části se v každém díle sešlo pět soutěžících, přičemž se během desetiminutové prezentace pokusili zaujmout porotu. Dva nejúspěšnější koncepty postoupily do finále.

Porotci mohli zasahovat do prezentace svými dotazy. Většinou šlo o snahu hlouběji pochopit mechanismy hry. Sice se může zdát, že pouhých deset minut na představení hry je málo, nicméně jde o myšlenku zaujmout rychle zákazníka. Pokud je zde obsažen nějaký stěžejní, případně unikátní mechanismus, stačí jej popsat, přičemž zkušení porotci budou mít velmi dobrou představu nejen o fungování samotné hry, ale i o případné cílové skupině.

Předsedou poroty je Petr Čáslava. Ten je znám především jako redaktor Deskofobie a jako recenzent, znalec i propagátor deskových her v České republice. Říct, že tento člověk má něco nahráno, by bylo silným podceněním jeho zkušeností. Jedná se tak o velmi dobrého odborníka v čele poroty.

Druhým členem poroty je Mirka Jandová, projektmanagerka vydavatelství Boardcubator a provozovatelka populárního blogu o deskovkách Spoluhrátky.

Michal Šmíd je předposledním členem poroty, jedná se o category managera ve společnosti Albi. Jelikož je jedním ze tří členů divize Mozkovna, má s vývojem her své nezanedbatelné zkušenosti. Tato divize má na svědomí asi devadesát her.

Čtveřici uzavírá David Rozsíval. Ten má ve společnosti Albi na starosti portfolio deskových her, taktéž je pod několika tituly podepsán.

Jelikož je Petr Čáslava aktivním propagátorem deskových her, je nejpravděpodobnější, že právě jeho budou diváci znát. Zdejší role silně kontrastuje s jeho běžným přístupem. V porotě totiž zastává úlohu "zlého porotce", přičemž i když působí vůči účastníkům občas negativně, přesto se jedná o dobré i konstruktivní poznámky. I tak je ale vidět, že se nejedná o jeho komfortní zónu.

Bohužel je celá soutěž poznamenána nezdarem v podobě produkční stránky pořadu. První díl je poznamenán jak nevyváženým zvukem, tak i ne zcela zdařilým střihem. Celá produkce tak bohužel působí levně a odbytě. Je to i důvod, proč je divácky vhodné začít druhým, případně třetím dílem, přičemž k prvnímu se případně vrátit později. Také v prvním díle jsou nápady na deskové hry o něco méně zajímavější, než v následujících dílech.

Z pohledu účastníků je zde také cítit jistá rozpačitost. Přeci jen se jedná o první soutěž tohoto typu, minimálně v poslední době. U některých účastníků je vidět, že je jejich prezentace znatelně slabší. Tento problém však postihuje mnoho podobných soutěží. V dalších sériích již soutěžící mají lepší představu o tom, na co se soustředit, plus co v prezentaci upřednostnit.

Přesto se jedná o zajímavou zkušenost, která bude v následujících dnech rozšířena o hraní vyrobených prototypů s porotci. Prvním průkopníkem by měl být jeden z výherců prvního dílu šestého ledna.

Konečným vítězem však může být jen jeden. O něm už však nebudou rozhodovat porotci, ale diváci.