Je to tady. Věc které jsme se všichni báli a tajně doufali, že se nestane. Tvůrci chystaného seriálu The Watch, který měl být inspirovaný knihou „Stráže! Stráže!“ od Terryho Pratcheta oznámili, že seriál nebude přesně podle jedné knížky. Vlastně řekli, že se seriál bude inspirovat více knihami („Stráže! Stráže!“, Muži ve zbrani a Noční hlídka), ale pozor, pouze inspirovat! Ve skutečnosti bude mít totiž The Watch svůj vlastní „originální“ příběh. Postavy z knih se v seriálu sice objeví, ale nemají být přesně jako svoji knižní protějšci a můžou být hodně změněny. Než ale všichni začnete proklínat produkci BBC, pojďme se kouknout na nějaká fakta, která o seriálu už víme.

Zeměplocha jako taková není na filmovém poli žádným nováčkem. Vyšly už celkem 3 filmy: Otec prasátek, Barva kouzel a Zaslaná pošta. Jejich kvalita byla různá, všechny měly svoje pro a proti. Dále tu máme 2 animované seriály Těžké melodično a Soudné sestry. No a nyní chystaný televizní seriál The Watch. Ten by se měl od předchozích projektů lišit hlavně rozpočtem. Nejspíš správně hádáte, že tentokrát do toho televize nasype mnohem víc peněz a připravuje se natáčení rovnou několika sérií.

Tvůrci chtějí vytvořit město Ankh-Morpork pěkně do detailu. Plánuje se také hodně hlavních i vedlejších postav a už bylo oznámeno i několik jmen. Co ale nadzvedlo ze židle snad každého fanouška je výše zmíněné oznámení, že se seriál nebude držet příběhu z knížek. Místo toho si pouze „vypůjčí“ různé nápady, ale půjde svou vlastní cestou. Tohle rozhodnutí je horší o to víc, jelikož všichni víme, jak dopadly poslední dvě série Hry o trůny. Scénáristům došel příběh z knížek George R. R. Martina, a tak začali vymýšlet vlastní dějovou linku. Kvalita šla ihned dolů a po závěrečném dílu vznikla divácká petice na přetočení poslední série a scénáristé byli veřejným nepřítelem číslo jedna.

Teď se děje něco podobného. Na jedné straně máme Terryho Pratchetta, který vymyslel a vdechl život obrovskému světu jakým je Zeměplocha. Jednoho z nejlepších a nejprodávanějších autorů fantasy na světě. Na straně druhé stojí scénárista Simon Allen, který má na svém kontě pár dílů seriálů Tři mušketýři, Protiúder a New tricks. Nechci být k Simonovi nějak nezdvořilý, ale nejspíš můžu s jistotou říct, že nedosahuje stejných kvalit jako Sir Terry Pratchett a myslet si, že dokáže ještě vylepšit příběh jeho knih je víc než pošetilé. Navíc fanoušci ani o nic takového nestojí.

Zatím se toho o novém příběhu moc neví, ale už teď bylo hlášeno několik změn:

    • Hodně rekrutů, kteří se do hlídky přidali až později budou v seriálu v hlídce už od začátku. Například trpaslice/trpaslík Cheery (Pleskot Řiťka) a vlkodlačice Angua. Ta dokonce dostane za úkol ukázat Carrotovi(v češtině Karotka Rudykopalsson), jak to ve městě chodí po jeho připojení k hlídce (v knížce je to přesně opačně).

   • Asi zatím největší změna postavy byla hlášena ohledně Lady Sybil Ramkin (Sibyla Deidra Olgivanna Berankinová). V knížkách je to impozantní, dobře stavěná žena ve středních letech, která se jen tak ničeho nezalekne. V seriálu by měla být mnohem mladší, bude mít atletickou postavu a celkově se více blížit ideálům dnešní krásy a typickým superhrdinským klišé postavám.

    • Další postava, která se určitě dočká změny je Cut-Me-Own-Throat-Dibbler (Kolík Aťsepicnu). V knížce informátor, který většinu času prodává podezřele vyhlížející maso. Ve filmu se z něho stane takový král informační sítě. Bude mít k dispozici spoustu špehů a nějaký ty mlátičky.

To jsou asi všechny novinky a ačkoli příprava seriálu možná nejde úplně podle fanouškovských představ, ještě nebudu nad The Watch lámat hůl. Kdo ví. Třeba nás ještě všechny příjemně překvapí.