Na první pohled se může zdát, že nedávná akce WitcherCon nepřinesla příliš velké množství nových oznámení. Zdání však klame, jelikož tu máme trailer druhé sezóny seriálového Zaklínače od Netflixu nebo první teaser anime filmu The Witcher: Nightmare of the Wolf, který taktéž připravuje Netflix. Činilo se i studio CD Projekt RED, které oznámilo vývoj bezplatných DLC, jež do Zaklínače 3 přidají předměty inspirované seriálem. Kosmetické položky související se Zaklínačem od Netflixu lze již nyní získat také v karetním Gwentu a zapomínat bychom neměli ani na odhalení manga komiksu The Witcher: Ronin. S CD Projektem a komiksy pak souvisí ještě jedno oznámení.

Přečtěte si také: Další komiks Zaklínače cílí na příznivce westernu

V průběhu druhé části živého přenosu WitcherConu odhalil spisovatel Bartosz Sztybor přípravy nového zaklínačského komiksu, který již tradičně vzniká ve spolupráci CD Projektu RED a společnosti Dark Horse Comics. Nese název Andrzej Sapkowski's The Witcher: A Grain of Truth a jedná se o adaptaci povídky Zrnko pravdy, která je součástí povídkové knihy Poslední přání od Andrzeje Sapkowského. A co víc, jde o první titul z celé série grafických novel. Jinými slovy, Dark Horse plánuje postupem času nabídnout komiksové adaptace dalších povídek z Posledního přání.

Pod scénářem komiksu A Grain of Truth, který vyjde v zahraničí 27. 4. 2022, je podepsán Jacek Rembis (Frostpunk) a Travis Currit (Zaklínač 3: Divoký hon, Zaklínač: Prokletí vran, Zaklínač: Z masa a ohně), zatímco o kresbu se stará Jonas Scharf (Bone Parish, War for the Planet of the Apes). První obálku, na kterou se můžete podívat výše, má pak na svědomí Kai Carpenter.

Tvůrci slibují novou podobu postmoderní variace pohádky Kráska a zvíře. Ta má zůstat věrná kořenům původní povídky, v níž se Geralt z Rivie zatoulá do sídla jistého Nivellena, zároveň má za cíl rozšířit svět Zaklínače a představit příběh o Geraltovi, Nivellenovi a jeho záhadné společnici novým čtenářům. Zbývá otázka, zda dostanou možnost okusit komiksovou adaptaci Zrnka pravdy čtenáři u nás, nicméně nakladatelství Crew dosud vydalo česky každý komiks Zaklínače od Dark Horse, který vyšel samostatně, a tak věříme, že i v tomto případě je oficiální český překlad jen otázkou času.

Odhalení komiksu Andrzej Sapkowski's The Witcher: A Grain of Truth začíná v čase 45:41.

Aktuálně Crew připravuje komiks Zaklínač: Blednoucí vzpomínky, který se objeví na našem trhu v průběhu srpna/augusta. Sešit s originálním názvem The Witcher: Fading Memories je v pořadí již pátý plnohodnotný komiks Zaklínače od Dark Horse a CD Projektu RED. V zahraničí právě vychází šestý, nesoucí název The Witcher: Witch's Lament, a i v jeho případě snad můžeme počítat s českým vydáním někdy v budoucnu, přestože ještě nebylo formálně oznámeno. Českého vydání jsme se dosud nedočkali pouze v případě komiksů Killing Monsters a Matters of Conscience, ty byly však publikovány v poněkud odlišné formě. Dnes jsou k dostání v PDF jako součást digitálních bonusů, k nimž má přístup každý vlastník Zaklínače 3 na GOG.com.

Není to nicméně poprvé, co díky CD Projektu RED a Dark Horse vzniká komiksové zpracování příběhu od Andrzeje Sapkowského. Samostatný komiks, který je prezentován jako cílená adaptace celé povídky či románu, jsme tu od nich ještě neměli, ale příběh Zaklínač: Liščí děti je volnější adaptací jedné části románu Bouřková sezóna, zatímco komiks Prokletí vran obsahuje útržky vůbec první povídky s Geraltem, v níž se Bílý vlk střetl se strigou. V obou případech Geralt vypadá podobně jako v herní trilogii, obálka A Grain of Truth však naznačuje, že tentokrát by na snahu navázat vizuálně na hry dojít nemuselo. Stačí si všimnout v knihách tak často zmiňované čelenky, kterou bychom v herním Zaklínači hledali marně.