Animák Doba ledová (2002) od Blue Sky Studios byl velice milým a vtipným dobrodružstvím se sympatickou partičkou zvířecích hrdinů, které si navíc vedlo skvěle v kinech. Na jeho úspěch posléze navázalo jak několik dalších celovečeráků, tak i řada krátkometrážních filmů. Z hlavní série máme dohromady na světě pět filmů, tím posledním byl titul Doba ledová: Mamutí drcnutí (2016). A pak zde ještě máme pár let starý spin-off jménem Doba ledová: Dobrodružství s Buckem Wildem (2022), který si ovšem můžete úplně v klidu nechat ujít.

A nyní to vypadá, že šestý díl z hlavní filmové série je na cestě. Alespoň to tvrdí herec John Leguizamo, který ve franšíze propůjčuje hlas ukecanému lenochodovi Sidovi. V rozhovoru pro NPR, během kterého mluvil o vrcholech své kariéry, zmínil, že se skutečně ,,Doba ledová 6“ připravuje. Žádné další informace ale bohužel neposkytl. 

Oficiálně zatím výroba šestého dílu potvrzena nebyla, ale to by se mohlo v nejbližší době změnit. Je nutné ale připomenout, že výše zmíněná společnost Blue Sky Studios, která za animáky stojí, byla v roce 2021 uzavřena Disneym. Jedním z důvodů byla snaha o snížení nákladů v důsledku pandemie koronaviru, čímž se zdálo, že celá franšíza je… u ledu.

Divácký zájem je však i nadále slušný, zmíněný pátý díl Mamutí drcnutí utržil z rozpočtu 105 milionů skoro 409 mega, dokonce i spin-off Dobrodružství s Buckem Wildem, který premiéroval exkluzivně na Disney+, měl dobrou sledovanost. Je tudíž opravdu dost možné, že Disney se nebude chtít značky vzdávat. Tak uvidíme. 

První Dobu ledovou společnými silami zrežírovali Carlos Saldanha a Chris Wedge, scénář zpracovali Michael Berg a Peter Ackerman. Veškeré díly jsou momentálně dostupné na Disney+.