Marvel Fatigue. Určitě jste tento pojem už slyšeli, obzvlášť po vydání několika titulů čtvrté fáze MCU se začal vynořovat na různých sociálních sítích. Zjednodušeně se tím vyjadřuje jistá fanouškovská únava z konstantního návalu nových marvelovek, u nichž je sice vždy trochu jiný příběh, ale v podstatě jsou často šablonovitě stejné.

Tento furtdokolový formát tak začne mnohé fanoušky už nudit, což se následně projevuje nejenom na recenzích, ale hlavně na samotných tržbách. Stačí se podívat na MCU filmy z poslední doby (Strážci Galaxie 3 jsou tedy čestnou výjimkou). Když je z hlediska úspěšnosti porovnáme s tituly první až třetí fáze, je jasné, že zlatá doba Marvelu už je nějakou dobu u konce. Už dávno neplatí, že nový superhrdinský film od Marvelu bude automaticky box office hit.

I tak ale komiksový gigant hodlá rozšiřovat své mohutné univerzum dál. A my se ještě letos dočkáme jeho další superhrdinské podívané. Tou se stane snímek Marvels, o který se postarala režisérka Nia DaCosta. 

A právě ta v rozhovoru pro Total Film prohlásila něco, nad čím možná mnozí pozvednou obočí. DaCosta skutečně věří, že fanoušky může začít superhrdinský žánr nudit, ale zároveň se domnívá, že její snímek bude v určitých ohledech výjimečný. Podle režisérky bude u snímku Marvels oproti ostatním MCU titulům největším rozdílem fakt, že je opravdu ,,velice trhlý a směšný". Podle ní bychom v něm měli také spatřit světy, které jsme v MCU zatím jaktěživ neviděli.

A to je všechno. Pokud jste čekali na nějaké další „uchvacující“ důvody, tak smůla. Těžko říct, zda Nia DaCosta vůbec nějaké předešlé marvelovky viděla, protože to, co popisuje, by se dalo implementovat na značnou část předešlých MCU titulů, včetně třeba posledních dvou Thorů od Taiky Waititiho. Vydané trailery na Marvels upřímně nevypadají vůbec špatně, ale pokud jsou výše zmíněné aspekty to nejunikátnější, co může snímek podle režisérky nabídnout, tak se začínáme docela bát. Ale uvidíme, třeba nás ještě snímek mile překvapí.

Ve filmu se každopádně můžeme těšit na přítomnost Carol Danvers (Brie Larson), její mega obrovitánské fanynky Kamaly Khan (Iman Vellani), přičemž celé hrdinské trio bude uzavírat Monica Rambeau (Teyonah Parris). Čelit budou záporačce Dar-Benn (Zawe Ashton), ovšem budou mít jednu zásadní nevýhodu. Pokaždé, když jedna z nich použije jednu ze svých schopností, tak se teleportují a prohodí si místa.

Nia DaCosta má za sebou snímky jako krimi drama Little Woods (2018) a horor Candyman (2021). Scénář zpracovala Megan McDonnell, která se podílela na psaní MCU seriálu WandaVision (2021).

Kromě výše zmíněných hereček by se ve filmu měli objevit také Lashana Lynch, Jude Law, Cobie Smulders a Randall Park.

Oficiální premiéra je stanovená na 9. 11. 2023.