Britská televizní společnost Sky již loni oznámila, že chystá produkci filmové adaptace knihy Terryho Pratchetta Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci. Nyní jsme se však dozvěděli, že rokem vydání má být 2022. Současně s tím byl potvrzeno i obsazení hlavních postav, ježto je vskutku hvězdné: v titulní roli uslyšíme Hugh Laurieho (známého nejen ze seriálu Dr. House), dále se představí Emilia Clarke (Daenerys ze Hry o trůny), David Thewlis (Lupin z Harryho Pottera) a další známí herci jako Himesh Patel, Gemma Arterton či Hugh Bonneville.

Ambiciózní projekt překračuje hranici britských ostrovů – vznikat má totiž jak v britských, tak německých studiích. Na produkci se samozřejmě podílí i společnost Narrativia, kterou Pratchett založil v roce 2012 a jež vlastní výsadní práva na jeho dílo. Například stojí i za loňským seriálem Dobrá znamení natočeným dle stejnojmenného románu napsaného ve spolupráci s Neilem Gaimanem.

Příběh Úžasného Maurice je v podstatě zeměplošskou, a tedy notně svéráznou, verzí slavné pověsti o krysaři z Hamelnu. V pořadí 28. knihu svého zeměplošského cyklu autor cílil na mladší čtenářstvo, v nejtemnějších momentech se však blízce podobá pohádkám bratří Grimmů. Kniha získala prestižní Carnegie Medal oceňující nejlepší dětskou knihu Velké Británie. 

Právě pokračování příběhu o kocouru Mauricovi bylo jedním z děl, která Sir Terry Pratchett nestihl dopsat. Předtím, než v roce 2015 zemřel na následky Alzheimerovy choroby, řekl, že by chtěl, aby byl jeho harddisk s nedokončenými díly přejet parním válcem. Tak se i stalo, nepříjemného úkolu se v roce 2017 zhostil Pratchettův asistent Rob Wilkins. Nové příběhy ze Zeměplochy tak již nevzniknou, díky práci Pratchettovy dcery Rhianny, vedoucí společnosti Narrativia, ovšem dílo britského spisovatele ožívá na televizních obrazovkách a zdá se, že fanoušci se mají do budoucna na co těšit.