Když Jan Svěrák obdržel v roce 1997 zlatou sošku Akademie v kategorii Nejlepší cizojazyčný film za snímek Kolja (1996), tak během svého proslovu žertovně prohlásil, že jednoho dne by se mohl k jejich Oscarovi připojit i bratříček. Na toho však v našich luzích a hájích stále ještě čekáme. A to už skoro 30 let.

Alespoň tedy na toho ve zmíněné kategorii, samozřejmě zde máme třeba ještě Markétu Irglovou, která zlatou sošku získala v kategorii Nejlepší původní píseň za film Once (2007). Co se ale týče nejlepšího zahraničního filmu, od dob Kolji se k Oscarovi nejblíže dostalo drama Želary (2003) od Ondřeje Trojana, které to dotáhlo až do prestižní nominace. Od těch dob se žádný jiný český film tak daleko už nedostal. Ale možná se na nás během chystaného 97. ročníku Cen americké Akademie filmového umění a věd usměje štěstí. 

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) už totiž konečně vybrala letošní film, který vyšle do boje o Oscara. Celkově se vybíralo ze třinácti filmů, které do výběru přihlásili jejich producenti. Zvoleným titulem se nepřekvapivě stalo chválené drama Vlny, které napsal a natočil Jiří Mádl. Ten se inspiroval skutečnými příběhy novinářů Československého rozhlasu z konce 60. let, kteří se ocitli v nebezpečném souboji s příslušníky tajné služby. A to v období, které nakonec vyústí v srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Snímek již byl uveden na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, do kin se pak dostal v půlce minulého měsíce. V předních rolích se zde představili herci jako Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Martin Hofmann a další. 

Tentokrát Česká republika vysílá do boje skutečně velice slibného kandidáta, budeme tudíž držet palce, aby se probojoval alespoň do oné prestižní nominace. Samotné předávání Oscarů každopádně proběhne v neděli 2. 3. 2025. Nominace by měly být oznámeny 17. 1. 2025.

Ještě letos, respektive 17. 12. 2024, bude ale zveřejněn seznam vybraných patnácti zahraničních snímků, které pak budou bojovat o postup do užší nominace. Tak snad se tentokrát zadaří!