Slavná filmová série Saw, která je vyloženým rájem pro morbidně zvědavé diváky, už vyprodukovala celou řadu dílů, některé dobré, jiné špatné, další zas katastrofální. Devátým dílem se stal snímek Spirála strachu: Saw pokračuje (2021), ve kterém se v hlavní roli objevil Chris Rock (Fargo).

Snímek však rozhodně nepatří mezi nejzdařilejší počiny, kromě slabých recenzí měl film také nejhorší zahajovací víkend v kinech ze všech dílů celé značky. Celkově se mu z rozpočtu 20 mega podařilo utržit 40,6 milionů dolarů, což je poměrně dost velká bída, alespoň tedy v porovnání se zbylými díly. Je to také jediný snímek, v němž si nezahrála ikona celé série, kterou je samozřejmě Tobin Bell jakožto vrahoun John Kramer. Možná i z toho důvodu snímek příliš nepůsobil jako devátý díl značky, ale spíše jako nějaký spin-off. Dočká se ale jeho dějová linie nějakého pokračování? 

Inu, producent Mark Burg v rozhovoru pro server SFX Magazine odhalil, že Chris Rock, který si zahrál detektiva Ezekiela Bankse, chce udělat další díl. A i přestože jeho vznik není úplně ze hry, podle Burga rozhodně nepatří mezi jejich priority. Producent odhalil, že se momentálně plně soustředí na výrobu již oznámeného jedenáctého Saw, který dostal zelenou po parádním úspěchu letos vydané desítky.

O něm toho stále zatím moc nevíme, včetně ani toho, zda se do něho vrátí i Tobin Bell, ale vůbec by nás to nepřekvapilo. Zatím se ale zdá, že ke Spirále se producenti vracet nebudou. Burg sice během rozhovoru prohlásil, že by se k ní možná mohli jednoho dne vrátit, ale rozhodně to nebude v nejbližší době. A možná je to tak lepší. 

Co se chystaného jedenáctého dílu týče, údajně už ho nenapíše duo Josh Stolberg a Pete Goldfinger, které nám kromě Saw X a Spirály nadělilo také osmý díl jménem Jigsaw (2017). Tak uvidíme, kterým filmařům nakonec studia Lionsgate a Twisted Pictures předají otěže.

V amerických kinech by měl snímek premiérovat už 27. 9. 2024.