Dnes se nám ve druhé upoutávce připomíná český fantasy film Poslední z Aporveru, který kombinuje živé herce s animovaným a počítačově vytvořeným prostředím. Vyprávět má příběh chlapce Rybliho a dívky Maysu, kteří svou láskou zachrání svět Aporveru před zkázou. Film je nám slibován na rok 2020, ale je otázkou, zda se ho vůbec někdy dočkáme.

Trailer se objevil krátce poté, co se internetem znovu šíří zpráva o dluzích a insolvenci. Režisér Tomáš Krejčí na snímku začal pracovat již v roce 2006 ve spolupráci s Českou televizí s tím, že premiéra se uskuteční v roce 2009. Poté byla přesunuta na rok 2011 a naposledy na rok 2013. Ale ani dnes film není dokončen a na začátku nadcházejícího roku má zamířit do insolvence. Dražit se budou „nehmotné věci se všemi souvisejícími právy a kompletní filmový materiál“.

Když se na čerstvou upoutávku podíváte, s největší pravděpodobností vás nenapadne, že rozpočet se postupně vyšplhal na 240 milionů korun, což z něj ve své době činilo nejdražší český film. Státní fond kinematografie přispěl 47 miliony a dalších 18 milionů investovala Česká televize. A právě Státní fond kinematografie v roce 2014 podal trestní oznámení z dotačního podvodu na producenty filmu.

Deník N se v těchto dnech dozvěděl, že byly obviněny tři fyzické osoby z trestného činu dotačního podvodu. Podle zmíněného serveru jsou obviněnými režisér Tomáš Krejčí, producent Jiří Košťál a Petr Hemmr, jednatel firmy CZ PAP, jež se podílela na tvorbě filmu.

O termínu dražby by mělo být jasno v první polovině příštího roku, vyvolávací cena bude 18 330 000 korun, což Tomáš Krejčí podle serveru iDnes.cz okomentoval slovy: „Vidím, že je tam stejná cena, za jakou se prodával Kolja po Oscarech, to mne těší.“

Před čtyřmi lety jsme se mohli podívat na dokument o této kauze, jmenuje se Nekonečný příběh Posledního z Aporveru. Při jeho premiéře měl Krejčí podle iDnes.cz prohlásit, že kvůli dluhům přišel o byt a druhý producent Jiří Košťál o auto. 

Do filmu Poslední z Aporveru byli zapojeni herci jako Jan Meduna, Viktor Dvořák, Filip Cíl, Jana Pidrmanová, Tomáš Klus nebo Michal Slaný.