Filmařka Kathryn Bigelow, bývalá žena Jamese Camerona, natočila slavné filmy jako Bod zlomu (1991), K-19: Stroj na smrt (2002) a Smrt čeká všude (2008), za který i získala Oscara. Už nějaký ten čas si také brousila zuby na snímek Aurora, filmovou adaptaci stejnojmenné knihy z roku 2022, kterou napsal slavný autor David Koepp.

Příběh se odehrává v době, kdy Zemi zasáhne sluneční bouře, kvůli které bude lidstvo čelit světové energetické krizi. Brzy začne docházet jídlo a vlády se začnou hroutit. Jednou z hlavních postav se stává Aubrey, která bude muset se svým dospívajícím nevlastním synem čelit největší výzvě svého života. Na druhé straně země se zas nachází její bratr Thom, který se uchýlí do pouštního bunkru, aby zde celou krizi přečkal v dokonalém luxusu. Komplikované pouto mezi oběma sourozenci se však bude rozvíjet dál.

Bigelow měla film natočit pod dohledem Netflixu, ale nyní se zdá, že z něho nakonec nic nebude. 

Hned několik zdrojů hlásí, že Bigelow se režie filmové adaptace vzdala a od projektu odkráčela, údajně tak učinila už před několika měsíci. A nyní se k nám dostaly zprávy o tom, že na film se vykašlal i sám Netflix.

S informací přišel deník The New York Times, není ale známo, co za odchodem slavné režisérky stálo. Je ale možné, že důvodem mohla být jistá neshoda mezi ní a zmíněnou streamovací službou. The New York Times uvedl, že Netflix se především chce zaměřovat na divácky nenáročné projekty, které by k obrazovkám přitáhly co největší počet lidí. A režisérčina vize pro film v rámci toho možná nemusela být pro platformu dostatečně atraktivní. 

Prozatím se tudíž musíme smířit s tím, že filmové Aurory se nedočkáme. Ale kdo ví, třeba se práv jednoho chopí jiné studio či streamovací platforma, která adaptaci nakonec vdechne život.

Od Kathryn Bigelow jsme už každopádně dlouho nic neviděli, jejím posledním filmem bylo povedené drama Černobílá spravedlnost (2017), ve kterém si zahráli herci jako John Boyega (Oni naklonovali Tyrona) a Will Poulter (Strážci Galaxie: Volume 3). Nějaký comeback by tudíž byl fajn.