Všichni se jistojistě a zcela bezesporu shodneme na tom, že posledním doopravdy povedeným hraným filmem o Asterixovi a Obelixovi byla Mise Kleopatra (2002), jejíž hlášky dosáhly vyloženě legendární úrovně. Poté jsme dostali ještě tři další hrané filmy, jmenovitě Asterix a Olympijské hry (2008), Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012) a Asterix a Obelix: Říše středu (2023). Žádný z nich už ale nedosáhl kvalit zmíněného egyptského dobrodružství, stejně tak ani první hrané verze z roku 1999.

V přípravě už je každopádně další hraný film, na který bude dohlížet studio Editions Albert René, jež drží na komiks o statečných Galech práva. Firma navíc podepsala dohodu o spolupráci se společností Studiocanal, které například stojí za oběma díly povedeného rodinného filmu Paddington (2014). Tak snad se tentokrát zadaří. 

O příběhu zatím nevíme zhola nic, stejně tak je otázkou, kdo film vůbec natočí. Dočkáme se adaptace nějakého komiksu? Nebo tvůrci přijdou s něčím úplně novým? To holt uvidíme, momentálně se zdá, že snímek je v brzkých fázích příprav. Vůbec by nás ale nepřekvapilo, kdyby se opět kompletně překopalo obsazení a ústřední dvojici by zase hráli zcela jiní herci.

Asterix letos na podzim každopádně oslaví své 65. narozeniny, bylo to právě roku 1959, kdy začaly v magazínu Pilote vycházet první příběhy od autorů Reného Goscinnyho a Alberta Uderza. 

Když už jsme zmínili tu Kleopatru, tak ještě stojí za to zmínit, že její režisér Alain Chabat, který si ve snímku zahrál Caesara, chystá pro Netflix animovanou minisérii, v němž se oba dva Galové také objeví. Chystaná podívaná, která by měla vycházet z příběhu Asterix a velký boj, by na zmíněnou streamovací platformu měla dorazit někdy v roce 2025.