Walt Disney Animation Studios pokračuje v prozkoumávání rozličných kultur v pohádkovém muzikálu Encanto. Pesimisté by mohli říci, že se jedná o povinné zastoupení kultur, které se v Hollywoodu podle některých (zhoubně) rozmáhá. Já jsem naopak rád za každou snahu o inovaci, i když se nakonec může ukázat, že se jednalo o slepou uličku.

O hudbu se zde postará Lin-Manuel Miranda. Ten proslul jako autor písní i účinkující v muzikálech Život v Heights a Hamilton. Taktéž vytvořil hudbu pro Disneyho animovaný film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa.

Příběh Encanto (španělsky kouzlo, pokud google překladač nelže) se odehrává ve stejnojmenném kouzleném městečku skrytém v kolumbijských horách. V ní žije rodina Madrigalů. Každý z rodiny má nějakou magickou (super) schopnost. Může to být mluvení se zvířaty, ovládání rostlin nebo nadlidská síla. Magie se však začne vytrácet a musí se s tím něco udělat. V tom se bude skrývat hlavní konflikt příběhu.

Trailer se však spíše soustředí na idylické soužití rozverné rodinky a písničky a tanečky. Někdy se zdá, že se film snaží vrátit ke kořenům klasické Disneyho animace. Nelze si nevšimnout podobnosti mezi tancujícími hrnky a (původní) Kráskou a zvířetem.  

Na režisérskou stoličku usedli Jared Bush (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, Zootropolis: Město zvířat) a Byron Howard (Na vlásku, Bolt). Jared Bush a Lin-Manuel Miranda se taktéž podělí o psaní scénáře. Film přijde do českých kin 25. listopadu/novembra.