Z letošního ročníku filmového festivalu v Cannes si odnesla Zlatou palmu francouzská režisérka Justine Triet, která na něm uvedla svůj mrazivý thriller jménem Anatomie pádu. Do našich kin se chválený snímek dostane už za dva měsíce, výše se ale už můžete podívat na nový trailer. A pokud vám první chvilky svým stylem krapet připomínají Fargo (1996) od bratrů Coenů, tak vězte, že nejste sami. Zde bychom ovšem na nějaké to okořenění humorem měli zapomenout, Anatomie pádu bude snad ve všech ohledech především temná podívaná.

Příběh se zaměří na slavnou spisovatelku Sandru (Sandra Hüller), která se svým manželem Samuelem a jejich nevidomým synem přebývá v zapadlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je ale Samuel nalezen mrtev. 

Otázkou nyní je, kdo je za to zodpovědný. Mrtvolu našla Sandra, ovšem jelikož se jedná o známou osobnost, u které bylo navíc známo, že se svým manželem měla v poslední době bouřlivý vztah, rázem se z ní stává hlavní podezřelá. Skutečně svého manžele zavraždila? A nebo se snad Samuel z nejasných důvodů sám zabil? Nebo to snad byla jen nešťastná náhoda?

Samotné vyšetřování postupně odkrývá nejenom okolnosti kolem Samuelovy smrti, ale i detaily o jeho komplikovaném vztahu se Sandrou. Zlatá palma je v Cannes nejvyšší ocenění, tudíž jsme na thriller opravdu velice zvědaví. 

Justine Triet, která má za sebou snímky jako Viktore (2016) a Sibyl (2019), se postarala jak o režii tak i o scénář, na němž ještě pracoval Arthur Harari, tvůrce oceňovaného filmu Onoda (2021).

Dále se ve snímku objevili herci jako Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Jehnny Beth, Samuel Theis, Saadia Bentaïeb, Antoine Reinartz a Camille Rutherford.

U nás bude film uveden 19. 10. 2023.