Na letošním filmovém festivalu v Benátkách zabodovalo nové drama od studia A24 jménem The Brutalist, ve kterém si zahrál Adrien Brody (Asteroid City). Podobně jako v Pianistovi (2002), i zde se oscarový herec představí v příběhu, jenž je částečně spojen s druhou světovou válkou a Holocaustem. Snímku se na zmíněném festivalu podařilo získat Stříbrného lva za nejlepší režii. Nyní máme na světě první upoutávku, kterou si můžete pustit výše.

Hlavním hrdinou se stává László Toth (Brody), vizionářský židovský architekt maďarského původu, který se v roce 1947 rozhodne se svou ženou Elisabeth (Felicity Jones) utéct z poválečné Evropy do Spojených států. Zde chce zbudovat nejenom nový život a kariéru, ale také řádně obnovit vztah se svou manželkou. Po usazení v Pensylvánii ho kontaktuje významný a bohatý průmyslník Harrison Lee Van Buren (Guy Pierce), který si uvědomí, že Toth je zkušeným architektem. Moc a dědictví však budou stát vysokou cenu. 

O scénář a režii se postaral americký herec a filmař Brady Corbet, který už natočil dramata jako Mládí vůdce (2015) a Vox Lux (2018). Spolu s ním na scénáři pracovala i Mona Fastvold (Svět na kraji světa).

Dále se ve snímku objeví herci jako Joe Alwyn, Raffey Cassidy, Isaach De Bankolé, Jonathan Hyde, Emma Laird, Stacy Martin, Alessandro Nivola a další.

Do českých kin se snímek podívá 23. 1. 2025.