Ač se to zdá téměř neuvěřitelné, tak je to tak. Zatímco manga Naruto začala vycházet už v roce 1999, anime vzniklo o tři roky později. Přesněji 3. října 2002. Dnes je to tudíž už 20 let, co tohle anime prorazilo doslova díru do světa a dalo vzniku mnoha otaku komunitám, plus zároveň otevřelo mnoha lidem brány do obrovské části japonské kultury, kterou anime a manga tak dobře zabírá.

V současné době příběh Naruta pokračuje v manga i anime adaptaci Boruto, takže jistě uznáte, že kam až to dotáhl nejuřvanější chlapec se zlatým srdcem, je zcela obdivuhodné. Nic z toho by ale nevzniklo bez autora Masaši Kišimota, který Narutovi vdechl život už v roce 1997. Tehdy vyšel první pilotní díl, kdy Naruto nebyl synem člověka, ale právě devítiocasého liščího démona. Starší lišák byl zabit ninji z vesnice, jelikož přinášel jen teror a zkázu. Osiřelého Naruta vzal potom vůdce vesnice pod svou ochranu a doufal, že se z malého démoního lišáka nestane to, co z jeho otce.

Z toho důvodu se Naruto naučil mnoho technik a jakožto lidský chlapec mohl zůstat ve vesnici. Vůdcovo cílem ovšem bylo naučit Naruta poutu přátelství a udělat z něj dobrého člověka. Teda lišáka.

Zda se jedná o dobrý nebo špatný koncept necháme už na vás. Zajímavým faktem ale zůstává, že myšlenka pouta přátelství přetrvala a přetrvává dodnes. A to nejen v Narutovi, pozorný divák si může všimnout, že většina šónenovek, která se zakládá na podobném stylu, udržuje sílu přátelství a vytahuje ji jako ultimátní kartu pro záchranu třeba i celého vesmíru. Myšlenka: Ty jsi sám, ale já mám přátele, je přece dost silná i na odvrácení meziplanetárního kolapsu, no ne?

Na dvacáté oslavy se samozřejmě nezapomnělo, přece jen se jedná o velkou značku. VIZ Media se například pochlubila fešným novým plakátem, na kterém jsou vyobrazeny ty nejdůležitější momenty, které začaly celé dobrodružství.

Studio Pierrot se s ničím nemazlilo a rovnou vybralo několik nezapomenutelných scén, které se rozhodlo předělat do novějšího a slušivějšího vzhledu v doprovodu nejoblíbenějších úvodních písní. Při tomto sledování vás rozhodne pohltí vlna nostalgie a řeknete si, že to vše vypadá sakra dobře. Celé video samozřejmě najdete ke zhlédnutí výše v tomto článku.

Pokud je to podle vás málo, tak vás můžeme ještě odkázat na nově vznikající oficiální Naruto web, kde se dozvíte naprosto vše, co se kolem populárního anime a mangy šustne. A pokud byste náhodou měl někdo cestu do Japonska, zkuste zajít do Akiba square, kde od prosince do konce ledna bude probíhat speciální výstava zaměřena na Naruta. (Za předobjednávku lístku rozdávají ručníky!)

A co vy? Je Naruto první anime, které vás oslovilo? Plánujete si i po těch 20 letech jízdy udělat znovu maraton ve sledování nebo vás to absolutně nezajímá?