Zvěsti jsou potvrzené a smutnou zprávou je, že autor populární série Yu-Gi-Oh, Kazuki Takahashi zemřel 6. 7. 2022 ve věku 60 let. Svou kariéru Takahashi nastartoval už v roce 1982, ale až v roce 1996 se mu povedlo prorazit díky Weekly Shonen Jump! s mangou Yu-Gi-Oh!. Díky tomuto působení se zapsal do srdcí mnoha mladých čtenářů a následná anime adaptace proslavila jeho jméno ještě dál. Co se tedy stalo, že tento populární mangaga spočinul na věčné časy?

Pravděpodobně se nejednalo o smrt na stáří. Tělo se našlo v jižní části Japonska na břehu ostrova Okinawy díky kolem projíždějícímu člunu pobřežní stráže z města Nago. Byl nalezen ve šnorchlovací výstroji včetně masky a ploutví. Prozatím není známá přesná příčina smrti, ale vše je ve vyšetřování.

Takahashi ukončil svou nejpopulárnější mangu v roce 2004. Díky ní se také zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, jelikož karetní verze se prodávala ve velkém a dokázalo se prodat více než 25 miliard karet po celém světě. Tuhle karetní hru distribuovalo Konami a i oni smutní za tak velkou ztrátu.

Společnost Marvel Entertainment mezitím napsala, že ji zarmoutila zpráva o odchodu „vizionářského“ tvůrce mangy, který na začátku letošního roku poctil marvelovský vesmír svým nápaditým vyprávěním. Firma svůj příspěvek doprovodila fotografií Takahashiho románu Secret Reverse z roku 2022, v němž se Iron Man a Spider-Man spojili v „technologickém dobrodružství s příměsí nebezpečí“.

Začátkem tohoto týdne, po tragické zprávě, se ředitel Yu-Gi-Oh!, Eric Stuart, vyjádřil ke Kazukimu Takahašimu takto: „Dan a já jsme hráli jeden z našich živých duelů Yu-Gi-Oh a bylo nám řečeno, že se s námi chce sensei setkat. Bylo vzrušující, že se na akci přišel podívat. Zeptal jsem se, jaký bude protokol. Podali bychom si ruce, uklonili se, mohli bychom promluvit? Vždyť je to přece tvůrce seriálu! Každopádně nám bylo řečeno, abychom ‚hráli podle sluchu a řídili se jeho pokyny‘. Když jsme se vypořádali s úklonami a trapnými ‚normálními‘ fotkami, zeptal jsem se ho: Hele, nechceš s námi udělat anime pózu, jako to děláme s fanoušky? Překladatel vytřeštil oči a tiše řekl senseiovi. Ten se usmál a řekl ano. Tady je ta neslavná fotka. Nejen tvůrce Yu-Gi-Oh, ale stejně jako my všichni i fanoušek. RIP. S láskou, Kaiba.“

I nás takto brzký odchod mrzí a jsme vděční za všechno, co tento muž vytvořil a dokázal. Nepochybně bude chybět vícero lidem, ale hlavně svým věrným fanouškům.