Aardman Animation. Studio, které stojí za takovými kousky jako Slepičí úlet, Wallace a Gromit nebo Ovečka Shaun, se ocitlo ve velmi zajímavé situaci. Firma Newclay Products, která je hlavním dodavatelem hlíny pro výrobu postaviček, zavírá své brány. Ukončení provozu má však nemilý dopad právě na animační studio Aardman, protože jim údajně zbývá hlína pouze na jeden film.

Firma Newclay Products po několik let vytvářela speciální modelovací hlínu, kterou v Aardman Animation využívali doopravdy ve velkém. Momentálně se ale firma dostala do situace, kdy současné vedení firmy odchází a nikdo nechce přebrat podnik. Z tohoto důvodu ukončují své služby. To znamená, že se přestala vyrábět i Lewis Newplast, hlína pro výrobu postaviček.

Tento materiál je popisován jako „výjimečný nevysychavý modelovací materiál, který lze opakovaně použít... je dostatečně poddajný, aby se dal modelovat, ale zároveň je dostatečně pevný, aby si udržel svůj tvar.“ Valerie Dearingová (spoluvlastník firmy) řekla deníku Telegraph, že společnost Aardman nakoupila značné množství zbývajících zásob, „aby je udržela v chodu,“ zároveň dodala: „Dostali jsme prý zásoby aspoň na dva roky. Bylo to asi 40 krabic, což dělá přibližně asi 400 kg.“ I přesto tohle množství podle odhadů vystačí pouze na jeden film. Zároveň je v plánu plynulý přechod na novou várku hlíny.

V současné době není potřeba truchlit. Již nyní se hledají náhrady, přičemž půl tuny hlíny by mělo vydržet minimálně na dva roky. Do té doby se může s firmou Newclay Products stát cokoliv. Paul Dearing, původní spoluředitel společnosti, dodal: „Podnik jsme vedli 16 let a dařilo se nám, ale po našem odchodu do důchodu jsme nenašli nikoho, kdo by chtěl firmu převzít, a tak jsme vše prodali.“ Nicméně není ztracena veškerá naděje, protože podle internetových stránek společnosti Newclay bude duševní vlastnictví společnosti v prodeji až do konce roku. Třeba se ještě najde někdo, kdo povede firmu a nezpůsobí předčasný konec Ovečky Shaun.