Prvního ledna uvedl Netflix nový desetidílný seriál Messiah, který vypráví o tom, co by se stalo, kdyby se v moderním světě objevil prorok konající zázraky.

Podezření, která provázejí neuvěřitelné události kolem tajemného muže, jenž se vynořil kdesi v syrské poušti, ale vedou k nepříjemným otázkám. Odkud se vzal? A kdo vlastně je? To vše má vyšetřit CIA v čele s důstojnicí Evou Gellerovou, jež činům údajného proroka nevěří.

Mimo ni a samotného proroka se seriál zaměřuje i na několik dalších postav, jejichž osudy se postupně rozplétají. Nakonec zjistíme i pravdu o samotném mesiáši, kterého mnozí považují za podvodníka.

Navzdory nedávnému datu vydání (trailer nevyjímaje) si už kolem sebe dokázal Messiah vytvořit značný zástup odpůrců, jejichž nevole pramení už ze samotného tématu seriálu, který se podle nich jasně inspiroval v náboženských textech popisujících příchod Dajjala, islámského falešného mesiáše.

Sepsali proto petici, která chce sérii bojkotovat pro její údajnou protiislámskou propagandu. Nutno říci, že svůj podpis připojilo už 5000 lidí.

Mnozí však seriál brání s tím, že se v něm žádná kontroverzní témata, která by dehonestovala jakékoliv náboženství, nevyskytují. Tvůrci sami navíc Mesiáše zamýšleli jako provokativní dílo, které však v žádném případě není jakkoliv ofenzivní.

Je tedy jen na vás, jestli si tento zajímavý thriller pustíte či ne a dokoukáte jej až do konce. Za zkoušku to ale rozhodně stojí.