V průběhu tohoto týdne se magazín Entertainment Weekly podrobně zaměřil na chystanou sérii Obi-Wan Kenobi, která za pár měsíců odstartuje na Disney+. Dočkali jsme se tak nejen prvních fotografií, ale třeba i podrobností o tom, jak představitel Obi-Wana Ewan McGregor a Hayden Christensen v roli mladého Anakina Skywalkera nesli nevalné přijetí filmových prequelů Star Wars. Navíc tu máme potvrzení několika informací spojených s tvorbou samotné série, o nichž se již v minulosti nejednou spekulovalo. Až nyní je ale můžeme označit za prokazatelně pravdivé.

Jakmile Ewan McGregor začal veřejně prohlašovat, že by neměl problém s návratem do role Obi-Wana Kenobiho, v Lucasfilmu došlo k rozhodnutí sejít se s oblíbeným hercem a zjistit, jestli je jeho zájem opravdový. Z této schůzky tak přirozeně vzešel nápad na samostatný film o Obi-Wanovi, který by spadal do stejné kategorie jako filmy Rogue One: Star Wars Story, Solo: Star Wars Story nebo zrušený snímek zaměřený na lovce odměn Bobu Fetta. Po komerčním neúspěchu Sola však vzaly veškeré plány na samostatné filmové příběhy ze světa Star Wars vzaly za své, a tak byl i vývoj Kenobiho filmu, jenž měl režírovat Stephen Daldry, ukončen.

Záchranou bylo chystané spuštění streamovací služby Disney+. To napříč všemi studii, které vlastní společnost Disney, znamenalo určitou změnu priorit v oblasti tvorby nového obsahu. V Lucasfilmu tak využili tuto šanci jako příležitost experimentovat, která by na filmovém poli nebyla dost dobře možná. A tak se zrodily plány na seriál The Mandalorian, poslední sezónu animovaného seriálu Star Wars: Klonové války, animovaný spin-off Star Wars: The Bad Batch nebo další šanci jak pro Bobu Fetta, tak pro Obi-Wana Kenobiho.

Byl tu však jeden problém. Ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy nebyla spokojená s tím, jakou cestou se vydaly scénáře jednotlivých epizod. Jejich autorem byl Hossein Amini, který na projektu pracoval už v době, kdy mělo jít o film, vedení Lucasfilmu však chtělo příběh, který bude ve výsledku povznášející a nadějný. Něco takového ale není snadné vytvořit, když jde zároveň o příběh o Obi-Wanovi, který musí být po událostech filmu Star Wars: Pomsta Sithů na dně.

Kennedy tak v průběhu ledna/januára 2020 přikázala dočasně ukončit produkci, posunout start natáčení ze srpna/augusta 2020 na leden/január 2021 a najmout nového scenáristu. Tím se nakonec stal Joby Harold, který sám sebe popisuje jako velkého fanouška postavy Obi-Wana Kenobiho. Harold tak ve spolupráci s řežisérkou Deborah Chow dali dohromady příběh zasazený do období zhruba 10 let po událostech Pomsty Sithů, který sice zdědil některé věci z první verze scénářů od Hosseina Aminiho, ale zároveň provedl několik výazných změn a přidal určité odlišné prvky.

Nyní chtějí tvůrci ukázat, jak se z mladého Obi-Wana Kenobiho v podání Ewana McGregora, kterého jsme na konci Pomsty Sithů viděli v dost bídném stavu, stane starý Obi-Wan Kenobi Aleca Guinnesse. Ten v originálním Star Wars filmu z roku 1977, který dnes známe s podtitulem Nová naděje, působil takřka jako zenový mistr. Lucasfilm ale hodlá ukázat i to, jak to bude vypadat, když se do věci vloží Hayden Christensen jako Darth Vader. V tvůrčím týmu se prý dlouho a ostře diskutovalo o tom, jestli se má Vader vrátit, přičemž se koneckonců dosud předpokládalo, že v době mezi Pomstou Sithů a Novou nadějí se Obi-Wan Kenobi a Darth Vader přímo nepotkali.

Nezbývá tedy než doufat, že změny scénářů povedou ke smysluplnému shledání, jež nenabourá stávající kontinuitu světa Star Wars, a k dostatečně kvalitní sérii, která bude hodna odkazu postavy Obi-Wana Kenobiho. O tom, jak tohle všechno dopadne, se budou moci předplatitelé Disney+ přesvědčit od 25. května/mája 2022, kdy bude mít premiéru první ze šesti epizod série Obi-Wan Kenobi. Ta je prý nyní navíc vnímána jako celistvý příběh, který má řádný začátek a konec, ale všichni víme, jak to na seriálovém poli často chodí. Kathleen Kennedy tak přirozeně nevyloučila možnost pokračování někdy v budoucnu, ale na něco takového by podle všeho došlo jen v případě, že by pokračování mělo smysl.