Jistě se s mnohými z vás shodnu na tom, že nejlepší seriál letošního roku je Černobyl od BBC a Sky UK. Pokud jste seriál viděli, tak si jistě vybavíte postavu Ludmily Ignatenko, která byla manželkou prvního zasahujícího hasiče, jenž umřel na nemoc z ozáření.

Nepochybně nemusím připomínat, že seriál byl natočen převážně podle skutečných událostí. Ludmila Ignatenko je reálná osoba, která vážně chodila do nemocnice za svým umírajícím mužem. Činila tak i přes probíhající těhotenství. A právě za to je Ludmila odsuzována. Z důsledku radiace krátce po narození novorozeně umírá a lidé jí to dávají za vinu.

Sama nechtěla, aby její příběh vyšel na veřejnost. V rozhovoru pro britskou televizi BBC uvádí, že s použitím jejího jména a příběhu nesouhlasila. Údajně jí filmaři kontaktovali s finanční nabídkou, ale jelikož to byl telefonát z Ruska, potažmo z Moskvy a Ludmila je z Ukrajiny, tak tomu nedávala velkou pozornost, jelikož v tu dobu probíhal válečný konflikt mezi těmito zeměmi. Taky to bylo v době, kdy už byl seriál natočen.Televize HBO tato obvinění odmítá: “V průběhu celého natáčení byli producenti plně zaměření na zobrazení všech událostí, včetně příběhu Ludmily a Vasiliho Ignatenkových, s největším možným citem. Produkční tým, skrz lokální představitele, aktivně komunikoval s Ludmilou před samotným natáčením, v průběhu něho i po něm s cílem obeznámit ji s projektem a se zobrazením jejích zážitků.“

Oficiální text televize dále uvádí, že Ludmila dostala možnost podílet se na procesu vyprávění příběhu. V žádném bodě produkce přitom nevyjádřila nesouhlas se zveřejněním jejího příběhu.

Seriál měl na její život poměrně zásadní dopad. Nejenže je odsuzována za „zabití svého dítěte“, ale sama se musí skrývat před novináři. Ti jsou údajně schopni čekat před dveřmi, než Ludmila vyjde a případně jí strčit i nohu mezi dveře, jen aby se mohli zeptat na otázky ohledně seriálu a reálného příběhu.