Jen několik málo mil jižně od Woodstocku leží letní tábor Jened. Tento tábor byl v 70. letech oblíbeným prázdninovým útočištěm handicapovaných dětí v USA. Pod vedením volnomyšlenkářských hippie vedoucích se zde také zrodil nápad, který vedl až k velké revoluci handicapovaných v Americe. A možná i díky ní je dnes bezbariérový přístup do oficiálních budov nejen v USA naprosto přirozenou věcí.

Na počátku 70. let čelili handicapovaní mladiství v Americe budoucnosti ohraničenou izolací, diskriminací a životem stráveným v institucích. Letní tábor Jened pro ně znamenal únik od běžného života a vytvořil tak jejich vlastní Utopii, ve které se mohou chovat jako běžní teenageři. Místo, ve kterém mohli sportovat, navazovat romantické vztahy s jinými, ale také vyzkoušet drogy a alkohol. Mohli se zde prostě chovat jako normální lidská stvoření.

DOMA BY SI VÁS DO TÝMU NIKDO NEVYBRAL, ALE V JENEDU JSTE BYLI NA PÁLCE!

ÚČASTNÍK KEMPU

Později se děti z tohoto kempu společně přemístily do slunné Kalifornie, kde začaly tvořit velkou komunitu lidí s tělesným handicapem. Díky jejich jednotě a práci, přátelé z kempu Jened změnili život několika milionů lidem. 

Crip Camp režírovala držitelka Emmy za dokumentární film Collision Nicole Newnham společně s bývalým táborníkem Jimem LeBrechtem. V roli producentů se zde objevuje především společnost Higher Ground Productions, kterou v roce 2018 založil bývalý prezident Barack Obama se svou manželkou Michelle Obamovou

Snímek si odnesl na filmovém festivalu Sundance cenu publika v kategorii “Americký dokument”. Zajímavostí je, že film vychází 30 let po vzniku “Americans with Disabilities Act”, listině, která zajišťuje práva všem handicapovaným v Americe a zakazuje veškerou diskriminaci proti těmto lidem. Na dlouhou cestu, která vedla ke vzniku této smlouvy se můžete podívat již 25. března na Netflixu s českým názvem Kripl kemp: Revoluce na kolečkách.