Venku začíná být krásně, ale kvůli momentální situaci bychom měli všichni trčet zavření doma, když nepočítáme cesty do práce nebo na nákup. Většinu způsobů, jak se v izolaci zabavit, jsme už vyčerpali, ale naštěstí na internetu objevíme vždy něco nového. Třeba virtuální procházky! Je jen na vás, kam vyrazíte, ale my jsme nemohli odolat pokušení navštívit ukrajinskou Pripjať, pochmurné a tajemné město, které se nechvalně proslavilo Černobylskou havárií v roce 1986.

Mrtvá, neobydlená zóna, kterou museli její obyvatelé opustit ze dne na den, je tak podmanivá, že dodnes inspiruje i filmaře. Za zmínku stojí hlavně HBO minisérie Černobyl (2019), kterou určitě doporučujeme shlédnout. Pokud pro vás příběh jedné z nejhorších jaderných katastrof v historii lidstva není dostatečně děsivý, můžete zkusit low-budget horror Černobylské deníky (2012). Jen nečekejte kdejaký kinematografický klenot. Představu si můžete udělat už z toho, že ani jeden ze záběru ve filmu není natočený v Pripjati, natož v Černobylu.

Možná vám přijde trochu morbidní, procházet se městem duchů zrovna v téhle době, ale pro nás je Černobyl skvělým příkladem a varováním, co všechno se může stát, když si lidé nedají pozor a podcení situaci.

Kam byste se na výlet podívali vy? :)